Annons:

Foderbristen fick henne att ligga sömnlös – då kom räddande änglar

Maria Falk Madali sover gott om nätterna igen, sedan lantbrukare i trakten sett till att hon fått ihop tillräcklig mängd hö för att klara behovet. Foto: Privat

Foderbristen fick henne att ligga sömnlös – då kom räddande änglar

Maria Falk Madali, som driver Sinnerstad Ridcenter, har haft många sömnlösa nätter till följd av foderbristen. När det kändes som mörkast kom lantbrukare i trakten in som räddande änglar, så hon klarar behovet av hö till hästarna. 
– Det är en stor sten som fallit från mina axlar, säger hon.

Annons:

I 15 år har Maria Falk Madali drivit en komplett ridanläggning utanför Mörlunda. I stallet finns plats för 22 hästar, även om så många inte är ett direkt mål. Nu är det bara åtta inackorderade utöver hennes egna tre.

– Det är det minsta jag haft på väldigt länge. Det är en följd av lågkonjunkturen. Folk köper inte hästar, en del har tvingats sluta ha häst och andra har gått från flera till en när det blivit kärvare ekonomiskt. Så läget är inte bra helt enkelt, säger Maria Falk Madali, som även är anställd ridlärare hos Hultsfredsbygdens Ridklubb och till följd av situationen som råder åker hon nu också ut och håller lektioner på andra ställen.

– Här hemma är det inte tillräckligt nu, tillägger hon.

Behöver hö året om

Att de inte är fler inackorderade hästar i stallet för tillfället är hon egentligen lite tacksam för i en tid när också foderbristen slår hårt.

Maria Falk Madali behöver dessutom hö för hela året. Eftersom hennes hästar tränas året runt går de inte på sommarbete.

– Jag har haft år när det gått åt 150 balar eller runt 50 000 kilo hö. Förra året fick jag tag i 80 och de räckte över sommaren tack vare att jag hade räknat med hästar som sedan flyttade eller såldes, så jag var ganska lugn när andra var hysteriska, säger hon.

Vill inte köpa från utlandet

Men ­­– sedan blev situationen en helt annan i år, med än värre foderbrist till följd av den torra försommaren.

– Jag visste ju att en tredje skörd skulle komma, men inte vart jag skulle få den ifrån. Man vet ju inte om man måste ta hö från utlandet, som man inte vill, eller från Norrland och då blir det extrema fraktkostnader och överdrivet dyrt för de tar ut mer helt enkelt.

Hur påverkade det dig?

– Det har varit många sömnlösa nätter på grund av oron. Jag har ringt till de som jag brukar köpa ifrån och ingen hade hö att sälja.

Så lättnaden blev stor när lantbrukare i Mörlunda med omnejd räddade upp situationen.

– Jag brukar inte ringa dem för jag vet att de behöver sitt hö själva, men nu när jag ringde och sa att jag behöver hö har de räknat och sett över sitt och sagt att de hjälper mig, så de har sett till att jag får köpa det som passar häst. Dessutom på nära håll. Så hjälper de varandra sinsemellan om någon blir kort om hö.

Vad säger du om den fina gesten?

– Det är tack vare dem jag sover gott om nätterna, det är en sten som fallit från mina axlar, säger Maria Falk Madali.

Totalt har hon fått köpa 55 balar.

– Det kommer jag klara mig på till över nästa sommar, om det inte är så att det ringer en massa och vill stå i mitt stall. Så hoppas jag att skörden blir bra nästa år.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt