Annons:

Prolympia återupptar samarbete med skola på Island

Prolympialärarna Heidi Loord och Angelica Granflo besöker en skola på Island i januari för att återuppta ett samarbete som har legat på is under coronapandemin. Foto: Privat

Prolympia återupptar samarbete med skola på Island

Samarbetet med en skola på Island har legat på is under coronapandemin. Nu ska samarbetet återupptas. Lärarna Heidi Loord och Angelica Granflo åker till Island i januari.

Annons:

Prolympia har genom åren haft ett stort internationaliseringsarbete och haft utbyte mot skolor på olika ställen i världen.

– Vi har till exempel ett utbyte med The Glasgow Academy i Skottland och nu ska vi återuppta ett projekt med en skola i ny tappning. säger Heidi Loord. 

"Blir ett fredsprojekt"

Prolympia har fått bidrag från Nordplus för att kunna åka och planera ett projekt som ska utmynna i ett utbyte där elever från Prolympia besöker en skola i Akranes på Island och elever från Island gör ett svarsbesök. 

– Jag och min kollega Angelica Granflo är initiativtagare till projektet och tog kontakt med lärare på en skola i Akranes på Island. Vi har haft ett gäng träffar digitalt under hösten och försökt landa i vad det ska handla om. Vi har landat i att det kommer bli ett fredsprojekt och känner att det ligger rätt i tid. Vi har både läroplanen, barnkonventionen och Agenda 2030 som ger stöd för den här typen av arbete i skolan, säger Heidi Loord. 

Fredsmålen, nummer 16 och 17, kommer ligga till grund för arbetet. 

– Det ska handla om att främja fredliga och inkluderande samhällen för att nå en hållbar utveckling, Syftet är att vi vill visa våra elever att det går att ha goda relationer med andra nationer i en tid av krig och oro. 

De åker till Island i januari

Heidi och Angelica åker till Island i en vecka i januari och ska tillsammans med lärarna planera projektet vidare. 

– Tanken är att vi ska ha ett utbyte med elever under nästa läsår där vi ska åka till dem och de kommer till oss. Vi kommer ta idéer från varandra i de förberedande besöken vi gör. Island är till exempel det enda landet som har drama inskrivet i läroplanen. Det är något som svensk skola skulle ha mer av och ta in det mer i undervisningen. Tanken är att vi ska spela in poddar tillsammans då deras poddar ligger på Spotify. Vi har också pratat om att vi ska låta varje elev på båda skolorna vika fredstranor som kommer skickas till en skola i Ukraina, säger Heidi Loord. 

Vad hoppas du att besöken ska ge för eleverna?

– Att vi tar in världen i klassrummen är ett sätt att visa att vi tar eleverna ut i världen. Vi kommer göra jämförelser mellan våra länder, både geografiskt och kulturellt, och prata om att vi är två länder som lever i fred men som också har utmaningar när det kommer till kriminalitet. 

Elever från högstadiet kommer åka till Island under nästa läsår. 

– Det är samtidigt hela skolans projekt och vi vill att så många som möjligt ska vara involverade. Vi håller på och tittar på vilka elever som ska åka till Island. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt