Annons:

Ny invasiv art hittad i länet – tömning av akvarium kan vara förklaringen

En för Sverige ny invasiv främmande art, kamslinga, har påträffats i Alsterån i Kalmar län. "Fyndet av kamslinga i Alsterån visar hur viktigt det är att inte släppa ut arter i vår natur som inte hör hemma där", skriver Länsstyrelsen i ett pressmeddelande. Foto: Pressbild

Ny invasiv art hittad i länet – tömning av akvarium kan vara förklaringen

Länsstyrelsen Kalmar län har påträffat en för Sverige ny invasiv främmande art i Alsterån. Det rör sig om den vattenlevande växten kamslinga (Myriophyllum heterophyllum). 

Annons:

Arten är upptagen på EU:s lista över invasiva främmande arter och det innebär att den är förbjuden att importera, odla och släppa ut i naturen. Länsstyrelsen tror att kamslingan har hamnat i Alsterån för att någon har tömt sitt akvarium där.

Kamslingan är inhemsk i östra USA men har spridits till andra delar av världen av människor. Den har tidigare varit en populär akvarieväxt men klassas nu som invasiv i många länder.

Artbestämning genom DNA-analys

I Alsterån har kamslingan troligtvis stått i flera år men har felaktigt rapporterats som den närbesläktade arten hästsvansslinga. Att växten i Alsterån var kamslinga upptäckes först efter en DNA-analys som Naturhistoriska riksmuseet utförde på uppdrag av Länsstyrelsen.

”Fyndet av kamslinga i Alsterån visar hur viktigt det är att inte släppa ut arter i vår natur som inte hör hemma där. Länsstyrelsen har redan påbörjat hanteringen och kommer nu, i och med artidentifieringen, att intensifiera arbetet under 2024”, säger Helén Wåhlstrand Persson, samordnare för arbetet med invasiva främmande arter vid Länsstyrelsen Kalmar, i ett pressmeddelande. 

Arten kan utgöra ett hot mot biologisk mångfald genom att konkurrera ut andra växter och förändra livsmiljön i de vatten där den förekommer.

”Vi har länge vetat att det finns en främmande art i Alsterån, men att det skulle handla om kamslinga som är reglerad enligt EU-förordningen var förvånande. Som medlemsstat är vi skyldiga att bekämpa arten och minimera riskerna för ytterligare spridning”, säger Lina Tomasson, nationell samordnare för akvatiska invasiva främmande arter på Havs- och vattenmyndigheten, i ett pressmeddelande. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

LEDIGA JOBB

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt