Annons:

  • Färdiga resultatet:

    Duschbåsen är klara på Lindblomskolan (bilden) och i Hagadal. Nu är politikernas förhoppning att det ska bli verklighet på fler skolor. Foto: Privat

  • Färdiga resultatet:

Färdiga resultatet: "Ser redan att fler deltar i undervisningen"

Önskemål om duschbås har tillgodosetts på Lindblomskolan och Hagadal. Redan ser idrottslärarna en skillnad, att fler elever deltar i idrottsundervisningen. 

Annons:

För ungefär ett år sedan framkom det i arbetsmiljöronderna att det fanns behov och önskemål om duschbås i omklädningsrummen.

– Det hade också lyfts tidigare, framför allt från högstadiet och gymnasiet, säger Martin Snickars, barn och utbildningschef.

Nu är man en bit på väg. På Lindblomskolan har skärmväggar monterats och försetts med draperier medan Hagadals fyra duschbås försetts med dörrar.

Man ser också behovet av en skärmvägg mellan omklädningsrummen och ut i idrottshallen, den ska monteras under jullovet.

Fler deltar i undervisningen

Redan kan idrottslärarna lämna positiva besked. Trots att det gått så kort tid ser man att fler elever deltar i idrottsundervisningen redan nu.

– Sedan om det beror på duschbåsen kan vi inte säga efter så kort tid, men de ser ändå att det skett en förbättring. Det är vi glada över, säger Martin Snickars.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Magnus Hultman, (M) skriver under på att tiderna förändrats, att det är ett problem med alla telefoner och att det är lätt att kränka och vara taskiga mot varandra.

– Då kan det vara viktigt att kunna gå in i sitt eget bås att duscha, säger han. Det problemet fanns inte när en annan gammal gubbe gick i skolan och duschade. Då duschade vi, såg olika ut och så var det inte mer med det. Men då fanns det heller inga telefoner att ta elaka kort med. Så det här är bara positivt.

”Inte de gamla tiderna längre”

Han ser fram emot att få fler sådana här duschbås på andra skolor, så fler ungdomar kan tvätta sig i enskildhet efter gymnastiken.

– Att röra på sig och motionera är bra, då blir man svett och ska kunna duscha utan att bli störd.

Problemet har varit att elever valt att inte vara med på idrotten eller deltagit och avstått att duscha efter.

– Förutsättningen att kunna duscha och stänga om sig är i dagsläget jätteviktig, vad vi förstår. Så vi ser fram emot att Hultsfreds Bostäder går till verket med fler duschbås. Det är inte de gamla tiderna längre, det är nya krav, säger Magnus Hultman.

Kan det bli aktuellt även på andra skolor, så Lindblomskolan så att säga blir startskottet?

– Det hoppas jag, för behovet finns och då måste vi göra något åt det. Vi vill ju att alla barn och ungdomar ska gå på idrottslektionerna, att de ska få möjligheterna att göra det utan att bli kränkta.

Det stora trycket är i Hagadal, så AB Hultsfreds Bostäder har fått i uppdrag att ta fram en offert för att göra ytterligare duschbås där, något som ska lyftas till nämnden i februari.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt