Anställd på Försäkringskassan avskedas efter misstänkt bedrägeri

Bilden är en genrebild. Foto: Pixabay/arkivbild

Anställd på Försäkringskassan avskedas efter misstänkt bedrägeri

En anställd vid Försäkringskassans har avskedats av sin arbetsgivare och en åtalsanmälan har gjorts. Av beslutet framgår att personen, som är bosatt i norra Kalmar län, misstänks ha fuskat med rapporteringen av arbete, ledighet och sjukfrånvaro för egen vinning.

Annons:

Det var i samband med att Försäkringskassan uppmärksammade att den anställde, en medelålders kvinna som har varit anställd på myndigheten i drygt tio år, enbart haft två veckors semester under sommaren 2023 som det hela började nystas upp. Man uppger sig då ha känt en oro över hennes arbetsbelastning i det heltidsfackliga uppdraget och kontaktade då det aktuella fackförbundet.

Enligt personalansvarsnämndens protokoll framkom det att kvinnan haft möjlighet till fyra eller fem veckors sammanhängande semester och att facket inte alls delade arbetsgivarens bild över att hon skulle ha en så tung arbetsbörda i sitt fackliga uppdrag att hon inte kunnat få ordinarie semester. Vidare ska det i avstämningen med facket ha framkommit att kvinnan under året anmält frånvaro på grund av sjukdom och semester till facket men utan att meddela detta till arbetsgivaren, samt att hon registrerat arbetstid i tidrapporteringssystemet för samma dagar och därmed erhållit lön från arbetsgivaren.

Olika registreringar

I det fackliga uppdraget ska kvinnan ha haft tjänstedatorn som huvudsakligt arbetsverktyg då möten och samtal oftast hålls digitalt via Skype, står att läsa i beslutet. Detsamma gäller att eventuell frånvaro ska anmälas till fackets ordförande liksom till arbetsgivaren. Facket ska i utredningen ha uppgett att man upplevt att kvinnan haft omfattande korttidsfrånvaro och därför uppmanat henne att prata med sin chef om detta.

”N.N. har till (fackets namn) under perioden den 27 mars 2023 - 1 september 2023 meddelat hel frånvaro 17 arbetsdagar utan att meddela detsamma till arbetsgivaren. För samma dagar har N.N. registrerat huvudsakligen full arbetstid i (namn på tidsrapporteringssystemet). N.N:s ansökan om semester hos arbetsgivaren avsåg perioden 18/7 - 26/7, 28/7 och 18/8. Någon sjukfrånvaro anmäldes inte under perioden”, skriver Försäkringskassans personalansvarsnämnd i sitt beslut.

Tider stämmer inte överens

Utredningen ska enligt personalansvarsnämnden också visa att kvinnan registrerat arbetstid i tidsrapporteringssystemet och att denna tid inte överensstämmer med inloggad tid.

Under tidsperioden 1 januari-7 september 2023 ska kvinnan ha redovisat en arbetstid om totalt 1189 timmar (efter 30 min avdrag för lunch). Inloggad tid för samma tidsperiod ska ha varit 910 timmar, vilket ger en avvikelse om 279 h.

Vid det utredande samtalet har kvinnan medgett att hon arbetat på ett annat sätt än hur hon redovisar sin arbetstid och att felredovisningar sannolikt beror på att hon har blandat ihop dagar, står att läsa i beslutet.

Polisen bekräftar

I sitt beslut skriver personalansvarsnämnden att man bedömer att kvinnan har agerat uppsåtligen och medvetet rapporterat arbete och ledighet på ett felaktigt sätt, och att detta har åsamkat Försäkringskassan ekonomisk skada. Nämnden bedömer att kvinnan grovt har åsidosatt sina skyldigheter i anställningen. Den 24 oktober 2023 underrättades hon om tilltänkt avsked.

Ulf Gollungberg vid polisen bekräftar att man tagit emot en åtalsanmälan avseende bedrägeri gällande att kvinnans redovisade arbetstider inte stämmer med loggarna på arbetsplatsen.

– Arbetsgivaren har förlorat på att hon redovisat felaktiga arbetstider. Hon har redovisat en viss tid, men det överensstämmer inte. Man har vilselett arbetsgivare enligt anmälan och då går det som bedrägeri, säger han.

Hur mycket pengar det rör sig om framgår inte.

Micael Rundberg

Simon Henriksson

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt