Annons:

HÄR ÄR TANKEN ATT DET SKA BYGGAS SENIORBOENDE I MÖRLUNDA

Hultsfreds Bostäder har tecknat en avsiktsförklaring med Statens bostadsomvandling (SBO) gällande ombyggnad till nytt seniorboende på Furuängsvägen 1 och 3 i Mörlunda. Foto: Lotta Madestam

HÄR ÄR TANKEN ATT DET SKA BYGGAS SENIORBOENDE I MÖRLUNDA

Hultsfreds Bostäder vill skapa attraktiva boendemöjligheter. Nu är tanken att en fastighet på Furuängsvägen i Mörlunda ska byggas om till nytt seniorboende.

Annons:

Dagens Hultsfred rapporterade för en vecka sedan om Hultsfreds Bostäders strategibeslut för framtiden som grundar sig i att de har många outhyrda lägenheter. Kommunala bostadsbolaget vill riva 93 lägenheter på tre orter samtidigt som de planerar för nybyggnation av marklägenheter i ett område intill Länsmansgårdsängen i Virserum.

Nu har Hultsfreds Bostäder tecknat en avsiktsförklaring med Statens bostadsomvandling (SBO) gällande ombyggnad till nytt seniorboende på Furuängsvägen 1–3 i Mörlunda. 

Hultsfreds kommun och Hultsfreds Bostäder bjöd under onsdagen in till en pressträff för att prata mer om satsningen. 

– Vi har tecknat en avsiktsförklaring med SBO om att det ska göras en förstudie för att ta ett hus på Furuängsvägen i Mörlunda, där vi har rätt mycket vakanser, och göra om det till ett tillgängligt seniorboende 65+. Det blir i så fall i samma stil som vi har gjort på Mimerhuset i Hultsfred och Strandhuset i Virserum, säger Helena Grybäck Svensson, Hultsfreds Bostäders vd.

Hultsfreds Bostäder ska tillsammans med SBO och arkitekter börja titta på vad det finns för förutsättningar att planera för en ombyggnation och utifrån det ta fram kalkyler och titta på om det är genomförbart. 

– Parallellt behöver vi undersöka vad det finns för intresse i Mörlunda för att flytta till ett tillgängligt boende, säger Helena Grybäck Svensson. 

"Vill hamna på en rimlig hyresnivå"

Åke Nilsson (KD), ordförande i Hultsfreds Bostäder, ser positivt på att bygga ett nytt seniorboende i Mörlunda. 

– Mörlunda är ett ställe som SBO tycker är värt att satsa på med tanke på att det finns mycket service kvar. Det har funnits propåer från Mörlunda om att det står stilla och att äldre inte har någonstans att flytta om de vill bo kvar i Mörlunda. Det är på sådana marknader som SBO har i uppdrag att gå in, säger Åke Nilsson. 

Åke Nilsson anser att ett seniorboende ger möjligheter att skapa utveckling i Mörlunda. 

– SBO är intresserade av att personer över 65 år verkligen ska kunna flytta in utan allt för stor ansträngning, säger Åke Nilsson. 

Det är inte hundraprocentigt säkert att ombyggnationen i Mörlunda blir av. 

– Nu ska det göras en förstudie och det som kan spöka är om man ser det fysiskt omöjligt att få till det på ett bra sätt eller att det blir så pass dyrt. SBO vill hamna på en rimlig hyresnivå, säger Åke Nilsson. 

Hur ser tidsplanen ut för att fatta ett beslut?

– Om ett halvår tror jag att vi kan vara framme vid en punkt där vi behöver ta ställning till om det är värt att gå vidare med projektet. Det är ett beslut som måste fattas i både bolagets och SBO:s styrelse. Nu ska det tas fram förslag på hur man skulle kunna bygga om fastigheten, hur många lägenheter det kan bli och hur stora det kan bli och ta fram byggkostnadskalkyler, säger Helena Grybäck Svensson.

Så ser processen ut

SBO har tidigare skapat seniorboende i Hultsfred (Mimerhuset) och i Virserum (Strandhuset). Blir satsningen i Mörlunda verklighet köper SBO huset för en krona, renoverar huset grundligt och tar alla kostnader. Sedan blockhyr Hultsfreds Bostäder alla lägenheter och hyr ut dem till olika hyresgäster.

– Att SBO väljer att titta på att omvandla äldre byggnader till attraktiva bostäder för äldre är tacksamt. Det tyder på att man har förtroende för hur vi har hanterat frågan och att man ser att det behövs. Vad gäller lägenhetssidan i Mörlunda har ingenting hänt på länge. Både vi och SBO tycker att det är en lämplig fastighet. Nu kommer man gemensamt titta på hur det kan komma att se ut, säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

Furuängsvägen 1–3 i Mörlunda består i dag av 14 lägenheter och det är en blandning av ettor, tvåor och treor. 

– Man renoverar med hiss för att det ska bli tillgängligt. Det kanske blir ett förändrat antal lägenheter beroende på hur man nyttjar utrymmena för att det ska vara tillgängligt. Vi får avvakta den fortsatta projekteringen under det närmaste halvåret, säger Lars Rosander.

– SBO vill gärna ha tvåor och vi vet att treor efterfrågas. Om ett äldre par lämnar en villa har de haft mycket utrymmen att vara i och då är det kanske svårt att tränga ihop sig i en tvåa. Vårt risktagande är att vi kan få svårt att hyra ut alla lägenheter, men jag tror att det kommer gå vägen, äger Åke Nilsson. 

Sex av 14 lägenheter på Furuängsvägen 1–3 är uthyrda. Blir seniorboendet verklighet kommer Hultsfreds Bostäder behöva flytta hyresgästerna till nya lägenheter. 

– Vi har samma lösning som i övriga strategiprojektet där vi behöver flytta om hyresgäster. Att hitta det här samarbetet med SBO kan rädda ett hus i Mörlunda från rivning, det är annars ett alternativ som vi står inför eftersom vi har mycket vakanser i Mörlunda. Kan vi stuva om så skulle det kunna gynna oss på många olika plan. Det är klart att det blir besvär för hyresgästen, men det får vi försöka lösa så bra vi kan. Förhoppningsvis blir de andra hyreshusen på Furuängsvägen i Mörlunda mer fyllda än vad de är i dag, säger Helena Grybäck Svensson.  

Inga planer på rivning i Mörlunda

Hultsfreds Bostäder har inga tankar på att genomföra någon rivning i Mörlunda.

– Blir SBO:s satsning verklighet behöver inget rivas. Om SBO kliver av har vi ett problem med för mycket tomma lägenheter i Mörlunda och får då se hur vi går vidare, säger Helena Grybäck Svensson. 

Hur stor är sannolikheten att det blir verklighet med ett seniorboende i Mörlunda?

– Jag gillar inte att jobba med saker på låtsas. Jag tänker att det ska gå vägen. Intresset för att flytta in i de nya lägenheterna är det tyngst vägande skälet för om det blir byggnation. Vi tror att intresset finns med tanke på att det inte finns så mycket tillgängliga lägenheter. De tillgängliga lägenheterna i Mörlunda är det inga vakanser på, säger Helena Grybäck Svensson. 

Vad det skulle kunna bli för hyror går det inte att sio om, enligt Helena Grybäck Svensson. 

– Det får de kommande kalkylerna visa. För SBO är det viktigt att göra lyckade projekt och de vill inte att det ska stå halvtomt någonstans. Ska de trycka på knappen vill de se att det finns förutsättningar för att det blir lyckat. De använder ändå statens pengar och ska förvalta dem på bästa sätt, säger Helena Grybäck Svensson. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt