Annons:

Storjägaren berättar om tiden som misstänkt för grovt jaktbrott på varg

Karl Hedin misstänktes för grovt jaktbrott på bland annat varg under sammanlagt fyra år. Nu kommer han till Virserum för att föreläsa. Foto: Privat

Storjägaren berättar om tiden som misstänkt för grovt jaktbrott på varg

Sågverksmiljardären och storjägaren Karl Hedin greps, anhölls och häktades misstänkt för grovt jaktbrott på bland annat varg. Nu gästar den eftertraktade föreläsaren Virserum.
– Intresset startade med vargproblematiken som jag och några vänner gick igenom, sedan har jag blivit lite känd av rättsprocessen, säger han.

Annons:

Karl Hedins historia går tillbaka till oktober 2018 då han och flera andra män greps, anhölls och häktades misstänkta för grovt jaktbrott, bland annat förberedelse till illegal vargjakt.

– Plötsligt stormade nationella insatsstyrkan in i mitt hem och grep mig. Sammantaget med de som gjorde husrannsakan var det nog 30 poliser. Var alla de kom ifrån vet jag inte, annars finns det ju aldrig några poliser, säger Karl Hedin från Smedjebacken när Dagens Hultsfred når honom på telefon. 

Kräver flera mijoner i skadestånd 

Han anklagades och satt häktad i 31 dagar. Någon död varg ska aldrig ha hittats trots omfattande utredning och tekniska undersökningar, så han och övriga friades av en enig tingsrätt och hovrätt sedan åklagaren överklagat domen. Men det tog fyra år innan frikännandet var ett faktum.

– Nu kräver han 8,3 miljoner kronor i skadestånd, som han inte ska behålla själv utan de ska gå till en stiftelse för felaktigt behandlade, säger Bo Jonasson, styrelsemedlem i Hjortens Älgskötselområde som står bakom arrangemanget.

– Anledningen till att jag skänker pengarna till Centrum för rättvisa är att de som råkar ut för rättsövergrepp och inte har samma ekonomiska möjligheter som jag inte har en chans – och det vet det här gänget, tillägger Karl Hedin.

"Betraktad att kunna något"

Om detta och mycket annat kan man höra Karl Hedin berätta i Kulturhuset i Virserum den 12 mars, till vilken inte bara jägare är välkomna, utan också allmänheten ges chans att lyssna till hans berättelse.

– Jag har säkert hållit 150 föredrag, så en viss vana finns. Det som startade intresset var vargproblematiken som jag och några vänner gick igenom. Vi skrev en bok 2011, "Varg och landskapsboende" som sålde i 7 500 exemplar. Den gjorde så jag blev betraktad att kunna något i vargfrågan och där efter har jag blivit lite känd av rättsfallet.

Varför har ni bjudit in Karl Hedin att föreläsa?

– Han väcker nog lite känslor i alla led, i alla fall i jaktkretsar är det här stort. Det är ett unikt tillfälle att få höra hans berättelse, säger Jonas Hagberg, ordförande.

– Vi tänker att vi vill undvika att jägare i vårt jaktområde råkar ut för något liknande, tillägger Bo Jonasson.

Finns det en oro för varg även i det här området?

– Vi har ju inte vargen här än, men man ser ju hur varg ofta tar får i Kalmar och Karlskrona. Det finns en oro att den ska komma norr över. Vi har ju inte myndigheterna med oss i det här, utan de står på vargens sida. Vi får inte skjuta varg som angriper får och tamdjur, det är inte klokt egentligen när vargen är viktigare för myndigheterna än folket som ska leva på landsbygden, säger Bo Jonasson.

Hur ser intresset för föreläsningen ut?

– Det har varit riv efter biljetterna. Vi är i biosalongen, så antalet platser är begränsade. Så här långt har vi sålt drygt 100 av 130 biljetter.

Det kanske blir till att byta lokal då?

– Nej, det hoppas vi inte, utan vi bromsar där istället.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt