Samtidigt som Lena Hallengren, tidigare socialminister och numera gruppledaren för Socialdemokraterna, gästade gymnasiet för att träffa elever började landets journalister jaga henne.
Partikamraten Jamal El-Haj skapade rubriker genom att lämna partiet men stanna kvar som partilös ledamot i riksdagen. Han blir därmed partiets första politiska vilde i historien.
Hur vill du kommentera det som hänt inom partiet idag?
– Jag tycker det är helt orimligt att man lämnar det Socialdemokratiska partiet men väljer att sitta kvar i riksdagen. Mandatet är inte personligt och han är inte personvald. El-Haj fick en uppmaning från sitt hemdistrikt Skåne att lämna riksdagen, det väljer han att inte göra, vilket jag tycker är helt oacceptabelt och fel bedömt, kommenterade Lena Hallengren dagens politiska snackis.
Inget alternativ att ställa in
Så den en timme långa paus Hallengren skulle haft i lugn och ro mellan två föredrag gick åt till att svara på journalisternas frågor. Men att ställa in mötet med eleverna var inget alternativ.
– Parallellt med klasspresentationerna försöker jag göra intervjuer och boka om min biljett så jag inte längre åker hem till Kalmar utan till Stockholm för att ge kommentarer, sa hon och blev varse hur det är att bo på landsbygden utan både möjligheten till flyg och taxi.
Att ställa in mötet med eleverna var inget alternativ?
– Jag hade kunnat strunta i den sista presentationen och åka ännu snabbare. Det gjorde jag inte, det vill jag inte utan det är så pass angeläget att träffa ungdomarna, sa hon men tillät sig att dra ner på tiden.
Tidigare under föredraget hade Lena Hallengren också understrukit vikten av att träffa unga människor. Det visade hon nu, att det inte bara var tomma ord.
– Det är jätteviktigt att öka intresset för politik och samhällsfrågor bland unga och det är en av anledningarna till att jag jättegärna kommer hit. Skulle jag få välja mellan att besöka en skola och sitta på ett företagsbesök skulle jag välja skolan. Ni är framtiden kan man ju säga lite högtidligt, sa hon och utvecklade sitt svar:
– Vi är intresserade av vad unga människor tycker här och nu, hur det är att leva i Hultsfred och gå här på gymnasiet. Det är ju lite mörkare och dystra tider och då är det ännu viktigare att som ung känna att man kan göra något. Det betyder inte att det är kört, men att man måste engagera sig. Man kan inte bara kliva tillbaka, sa hon till eleverna.
"Ett samtal mer än ett föredrag"
Efter att hon berättat om arbetet i riksdagen ställde eleverna en rad frågor som berörde allt ifrån visitationszoner och Natoansökan till Sveriges migrationspolitik. Men också vad Hallengren ville bli som liten och vilka fattade beslut hon är mest stolt över.
– Mycket av det vi gjorde under pandemin är jag stolt över, exempelvis att vi inte stängde skolor och att vi fortsatte lyssna på Folkhälsomyndigheten och på experterna istället för att vi som politiker skulle bestämt, vilket man faktiskt gjorde i många länder. Det tycker jag hade varit oklokt.
Läraren Emilia Söderling sa sig uppskatta dagens upplägg på politikermötet.
– Det positiva är att det varit ett samtal mer än ett föredrag, sa hon.
Hur kommer det sig att gymnasiet haft besök av Lena Hallengren?
– Alla riksdagspolitiker har som uppdrag att sträcka sig ut till verksamheter i sin valkrets och då hade vi möjlighet att boka in ett besök. Det fanns en hel lista att välja på och vi tycke att Lena Hallengren som varit socialminister skulle vara fantastiskt att få hit. Ett mycket intressant namn, berättar läraren Stefan Toivonen bakgrunden till hennes besök på gymnasiet.