Annons:

  • Lokal influencer bland de mäktigaste – toppar listan ihop med kända namn

    Marcus Lindblad placerade sig i topp när Medieakademin presenterade en kartläggning över de ekonomiprofiler som når och engagerar flest på sociala medier genom en ny Maktbarometer. Foto: Pressbild

  • Lokal influencer bland de mäktigaste – toppar listan ihop med kända namn

    Idag är Marcus Lindblad aktiemiljonär och vill inspirera fler till att våga börja spara och investera på börsen genom Sparacash på Youtube. Foto: Privat

Lokal influencer bland de mäktigaste – toppar listan ihop med kända namn

Andra största profilen inom placera i Sverige och tätt efter storheter som Damberg och Svantesson. Influencern och börsmiljonären Marcus Lindblad placerar sig i topp på Maktbarometern Ekonomi.
– Det var inget jag kunde tänka mig när jag städade toaletter, säger han.

Annons:

Marcus Lindblad, 30 år och ursprungligen från Målilla, engagerar fler följare än bankerna genom att vinna följarnas intresse och lojalitet med hjälp av sina investerings- och spartips på ”Sparacash” på Youtube.

Så när Medieakademin för första gången presenterade en maktbarometer över de ekonomiprofiler som når och engagerar flest på sociala medier – då var det med Marcus Lindblad i topp.

”Mäktigt så klart”

På listan är han andra största profil inom placera i Sverige och topp sex inom hela segmentet efter namn som Mikael Damberg, Elisabeth Svantesson och Dagens Industri med flera.

– Det var inget jag ens kunde tänka mig när jag städade toaletter som lokalvårdare på Hultsfreds kommun 2016, innan jag startade hemsidan Sparacash, säger han och skrattar.

Hur känns det att ha nått den här framgången?

– Det är mäktigt så klart, sjukt kul och ett bevis på att man gör något rätt och når ut till folk vilket är mitt mål. Jag vill ju inspirera fler till att våga börja spara och investera på börsen. 

– Men samtidigt som det motiverar mig att få vara med på en sådan lista och se hur stor påverkan man har, är det superläskigt så klart eftersom det påverkar extremt många människor, tillägger han.

Har ett tydligt mål

Under uppväxten i Rosenfors och Målilla sparade Marcus Lindblad i spargris, räknade pengar och tyckte om att se sitt sparkapital bli större. Numera bor han i Norrköping och kan titulera sig börsmiljonär.

Det har blivit hans jobb att lära folk att investera. Främst hittar folk honom genom just hans Youtube-kanal, där han lägger upp videos med enkla guider för nybörjare som vill börja spara.

– Mitt mål i fjol var att nå 50 000 prenumeranter. Jag lyckades inte riktigt på grund av vissa motgångar och en allmän ganska tråkig privatekonomisk utveckling i Sverige. Men i år hoppas jag kunna nå dit.

Vilken av placeringarna i Maktbarometern värderar du högst?

– Att vara topp två som profil inom placerasegmentet är riktigt coolt, men att vara topp sex på hela listan totalt är det största skulle jag säga. Att stå där bredvid ministrarna, som ändå har ganska mycket medvind i form av hur offentliga de är.

Hur har du firat framgången på något sätt?

– Ja, du, säger han och skrattar, det blev väl en öl eller två med mina gamla Stockholmskollegor. Vi snackade gamla storys och så spelade ett parti Yatzy. Annars har jag inte firat det utan njuter bara av endorfinerna och ska lägga i en högre växel och jobba ännu hårdare.

– Jag ska vara lite realistisk, på stora listan är det svårt att komma topp ett, men vem vet kanske topp tre och på Youtube vill jag vara etta så klart.

Fick du något utöver äran?

– Vi fick en okej lunch, en ganska god efterrätt och en goodiebag med en tablettask, någon Swedbanktidning med Spara & Slösa på baksidan och så fick vi ett Bratzy, som är ett Yatzy i en finare förpackning med guldtärningar.

– Men, tillägger han, det var en vinst bara att stå med på topplistan och bli bjuden dit.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt