Annons:

SMÅLAND: Succéförfattaren lever – dödförklarades i flera medier

Författaren Jonas Jonasson från Växjö dödförklarades av flera medier. Foto: Polaris/Pressbild

SMÅLAND: Succéförfattaren lever – dödförklarades i flera medier

Han slog igenom med "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann" 2009. Men i går dog den småländske succéförfattaren Jonas Jonasson, 61 år gammal. Eller?

Annons:

Nej, han gjorde inte det. Trots att flera svenska medier kablade ut nyheten om hans död. 

Det var i ett inlägg på X, tidigare Twitter, som det såg ut som att författarens förlag Polaris lagt ut att han var död. Det stora bekymret var att inlägget inte kom från förlaget och inte heller var sann.

Växjöförfattaren är fortfarande vid liv. SVT rapporterar att inlägget skapats av italienaren Tommaso Debenedetti, som gjort sig känd för liknande internetskämt tidigare. 

– När det gäller ett dödsfall handlar det inte om att vara först, utan att ha rätt. Det här var mer än olyckligt, trots att nyheten låg inte uppe i mer än trettio sekunder. Vår rutin är att alltid få en muntlig bekräftelse innan vi publicerar sånt, men tyvärr blev det en miss, säger TV4:s nyhetschef Fredrick Malmberg till SVT.

Även Dagens Nyheter rapporterade om att Jonas Jonasson var död. 

– Det var ett par jobbiga timmar. Jag fick inte tag i min son, min hustru eller mina båda bröder. Jag såg ju själv hur det såg ut på internet och hade jag inte vetat bättre så hade jag kunnat tro på det själv, säger författaren till SVT.

En av hans två bröder vet att han svurit på att inte dö förrän Östers IF är tillbaka i Allsvenskan, vilket gjorde honom säker på att han levde, berättar han för SVT.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt