Annons:

 • Paret del av kända skidåkarens vallateam under Vasaloppet –

  Kerstin Petersen Lorenzen och Jörn Lorenzen ingår i Mattias Svahns vallateam under Vasaloppsveckan. Foto: Privat

 • Paret del av kända skidåkarens vallateam under Vasaloppet –

  "Fredag och lördag är det full fart inför Vasaloppet. Det är jätteroligt", säger Jörn Lorenzen.

 • Paret del av kända skidåkarens vallateam under Vasaloppet –

  Inför Vasaloppet är man runt 20 personer och skidorna går från station till station.

 • Paret del av kända skidåkarens vallateam under Vasaloppet –

  Mattias Svahn har sin vallabod på gångavstånd från starten.

 • Paret del av kända skidåkarens vallateam under Vasaloppet –

  Teamet vallar åt privatpersoner, till alla olika lopp så det brukar bli runt tusen skidor under en vecka.

Paret del av kända skidåkarens vallateam under Vasaloppet – "Som en tomteverkstad"

Det finns de som tycker det är ohyggligt tråkigt att valla skidor – så finns det de som gladeligen gör det i flera timmar i sträck under en hel vecka. Makarna Kerstin Petersen Lorenzen och Jörn Lorenzen ingår i Mattias Svahns vallateam under Vasaloppsveckan. Ett roligt men också krävande arbete med runt tusen skidor att valla.

Annons:

Så här års ger sig skidentusiasterna Kerstin och Jörn från Mörlunda uppåt landet för sin ”semester” som de väljer att kalla det. De är egenföretagare och ägnar Vasaloppsveckan åt någonting helt annat – valla skidor i rutinerade skidåkaren Mattias Svahns team.

– Det blir någonstans runt tusen skidor som vallas i ett tiotal omgångar beroende på väder och skidtyp. Det är ju inte bara till själva Vasaloppet, utan alla olika klasser, berättar Jörn Lorenzen.

Hur kommer det sig att ni ingår i Mattias Svahns vallateam?

– Vi fick kontakt med Mattias när vi deltog i hans teknikläger i Mora 2013. Det blev ytterligare en gång, sedan följde vi med på en resa till Marcialonga, Italiens motsvarighet till Vasaloppet. Vi fick mer och mer kontakt och när vi var här uppe en gång behövde han lite hjälp i vallaboden. 

– Det var 2018 och sedan dess är vi med i teamet som hjälper Mattias, som har den här vallarservicen på gångavstånd från starten, berättar Jörn Lorenzen.

Full fart i boden

Teamet vallar skidor åt privatpersoner till alla olika lopp som sagt, så det började förra fredagen med Vasaloppet 30 följt av Tjejvasan, Öppet spår, Ungdomsvasan, Nattvasan och så vidare.

– Fredag och lördag är det full fart inför Vasaloppet. Det är jätteroligt. Mattias själv är en otroligt trevlig kille och alla vi som håller på med det här blir lite som en familj, när vi får återse varandra igen efter ett år.

”Som en tomteverkstad”

Han beskriver jobbet som en liten tomteverkstad.

– Inför Vasaloppet är vi runt 20 personer och skidorna går från station till station. Så man står på en station och gör samma moment om och om igen, det är bara nya skidor som kommer.

Med många inblandade på ett par skidor kan ju ingen skylla på dig, att du vallat fel?

– Skidorna är alltid perfekta när vi lämnar dem. Det kan bara vara så att det är fel förhållande, Ha ha!

Hur kan en dag se ut för er?

– På förmiddagen är det egen skidåkning och vid lunchtid åker vi från stugan till vallaboden, sedan blir det jobb till sena kvällen. Idag (läs fredag) blir det att grundvalla och kanske kan vi lägga glidvallan redan idag för det blir inte så många förändringar som väderläget ser ut, men fästet väntar vi med in i det sista.

”Det blir sent ikväll”

De allra flesta privatpersoner som vill ha hjälp lämnar sina skidor i god tid – men undantagen finns…

– Det finns alltid de som kommer lördag kväll klockan 20, i sista minuten. För två år sedan stod folk utanför och köade på lördagskvällen klockan 18. Då tänkte vi ”aj, aj, det blir sent ikväll”, säger han och skrattar.

Kerstin Petersen Lorenzen och Jörn Lorenzen åker dessutom själva, Tjejvasan respektive Öppet spår.

Hur gick det för er?

– Vi läste att Kerstin var snabbaste tjej i kommunen och jag hade lite otur med stavbrott, det fördröjde tiden. Det var första gången jag körde över sju timmar, men jag kom i mål i alla fall, säger Jörn innan det är dags för paret att göra sig klara för en hektisk dag i vallaboden.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt