Annons:

Ungdomar uppmuntrades med stipendium –

Benjamin Rehn-Ponce, Ansar Ahmad, Elis Oskarsson och Marta Varro Nagy, saknas på bild, har uppmuntrats med stipendium i ämnena biologi, kemi och matematik. Foto: Lotta Madestam

Ungdomar uppmuntrades med stipendium – "En ära"

Fyra elever på Hultsfreds gymnasium har fått stipendium som berikat deras kunskaper i biologi, matte och kemi.
– Det var en ära att få åka dit, säger Benjamin Rehn-Ponce som varit på Linnédagarna i Stockholm.

Annons:

Han och klasskamraterna Ansar Ahmad och Elis Oskarsson, som alla går i årskurs tre på Naturvetenskapsprogrammet, fick först samma tanke ”vad har vi nu gjort?” när deras respektive mentorer tog dem lite åt sidan efter lektionen.

– Först blev jag chockad att hon frågade mig, det är inte ofta vi får det här stipendiet till Linnédagarna på Hultsfreds gymnasium, och jag var lite förbryllad varför just jag. Min mentor har sett att jag tycker om biologi, så jag sa ja direkt när jag fick erbjudandet, säger Benjamin Rehn-Ponce, som ser det som en ära att ha blivit utvald.

Överraskades med ett stipendium till 

Klasskamraten Marta Varro Nagy fick ett matematikstipendium som gav henne möjligheten att delta på Sonja Kowalevski-dagarna i Örebro medan Ansar Ahmad och Elis Oskarsson varit på Berzeliusdagarna i Stockholm, som anordnats av Svenska Kemisamfundet sedan 1956 med syftet att ge svenska gymnasieelever en inblick i vad det innebär att studera kemi på högskola och vad man jobbar med som kemist.

– Skolan sponsrar ett stipendium, men i år fick vi också ett av Carl Tryggers Stiftelse. Det visste vi inte om först, utan det var väldigt roligt att vi kunde skicka två elever, säger läraren Annelie Folke.

 Bra möjlighet

Det är arbetslagen som utser vilka elever man vill uppmuntra med den här möjligheten att komma iväg till ett universitet för att förkovra sig i ett ämne man brinner lite extra för.

– När jag fick veta att Magnus Ehinger som är en person alla brukar kolla på och som är känd för alla kemister skulle vara där sa jag direkt ja, säger Ansar Ahmad. 

Nu kom han aldrig, men Ansar Ahmad och Elis Oskarsson uppskattar ändå dagarna i Stockholm.

– Det var roligt att få göra det tillsammans och bra att ta vara på möjligheten. Det skulle varit dumt att missa något sådant, det är väldigt bra kemi där, säger Elis Oskarsson.

"Inte många får den chansen" 

Eleverna erbjöds en rad föreläsningar inom sina respektive ämnen.

– De var väldigt intressanta för det var extremt utbildade personer som föreläste på Berzeliusdagarna, bland annat Nobelpristagaren David MacMillan. Så det var en ära att få höra honom prata, säger Ansar Ahmad.

För Benjamin Rehn-Ponce väntade mer praktiskt, där stipendiaterna fick åka till Skansen där man har Baltic Sea Science Center och till Askölaboratoriet.

– Vi fick gå in i laboratoriet de hade på ön. För mig var det jättestort att få vara där under en hel dag och använda laboratoriet som var jättedyrt. Det är inte många studenter som får chansen att komma dit, säger han.

Studier och värnplikt 

Alla fyra eleverna tar studenten om några månader, i fredags var det 100 dagar kvar till den stora dagen.

Elis Oskarsson och Ansar Ahmad är på det klara med att de ska studera vidare på universitet, medan Benjamin Rehn-Ponce ska göra värnplikten först.

Har de här resorna påverkat era framtidsplaner på något sätt?

– Det var både företag, forskning och så vidare som presenterades, både praktiskt och teoretiskt, så man fick en annan syn på hur det faktiskt fungerar. Det ger kanske ett ökat intresse att gå in i ett fält som har med kemi att göra, men det var jag lite inne på redan innan, säger Elis Oskarsson.

– Linnédagarna hjälpte mig att utesluta vad jag inte vill bli, som zoolog, säger Benjamin Rehn-Ponce och skrattar. Det hjälpte mig att skala ner till två-tre olika alternativ, tidigare hade jag många fler inriktningar jag ville gå. Dessutom fick man se att det finns så många mer yrken inom biologin som jag inte ens visste fanns.

Verkligheten utanför skolhuset 

Ansar Ahmad uppskattade särskilt att få veta hur det faktiskt är att ha ett visst jobb inom kemi, att få se hur det fungerar utanför skolhuset.

– Föreläsarna kunde berätta hur det faktiskt är att jobba på allt ifrån Sveriges universitet till hur det är att vara kemist på en specifik fabrik och arbeta med exempelvis råolja. Innan var alla No-ämnen intressanta, det är därför jag går natur, nu känner jag mig mer säker för jag vet vad kemi är, samtidigt som man fick en inblick i studentlivet genom att man fick träffa så många studenter.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt