Annons:

Hagelsrums Biogas beviljas kommunalt stöd för satsningar

Hultsfreds kommun beviljar näringslivsstöd på 1 022 000 kronor till Hagelsrum Biogas. Foto: Lotta Madestam

Hagelsrums Biogas beviljas kommunalt stöd för satsningar

Hagelsrums Biogas har sett till att två biogasmackar kommit på plats i Hultsfreds kommun. Nu får företaget näringslivsstöd på en dryg miljon kronor från kommunen. 

Annons:

Det var i början av 2019 som Hagelsrums Biogas och Hultsfreds kommun påbörjade diskussioner om att hitta samläggningsfördelar i samband med att Hagelsrums Biogas skulle förlägga en överföringsledning för gas mellan gården och det kommande handelsområdet i Målilla och bygga en publik biogasmack i Målilla. 

– Det har nu blivit mack i både Målilla och Hultsfred. Från början var man rädd att vi i den här delen av Kalmar län inte skulle få några biogasmackar. Tack vare Hagelsrums Biogas har vi kunnat få till det och vi har haft ett bra samarbete genom åren, säger kommunalrådet Lars Rosander (C). 

När Hagelsrums Biogas la långa kulvertar med gas från Hagelsrum till Målilla passade Hultsfreds kommun på att byta vatten- och avloppsrör. Hagelsrums Biogas var dessutom ansvariga för utbyggnaden av handelsplatsen i Målilla. 

Företagsstöd på över en miljon kronor

Det har nu gjorts en slutlig avräkning med kostnader som Hultsfreds kommun och Hagelsrums Biogas har gått in med i projektet. 

Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige är att bevilja Hagelsrums Biogas näringslivsstöd på totalt 1 022 000 kronor. 

– Det är 840 000 kronor i kontantstöd som finansieras genom att belasta årets resultat. Det finns även ett värde i ett markavtal för gasledningar i Hultsfred, som går under vägen på Nytorpsvägen, och det är värt 125 000 kronor. De har även köpt till mark kring tankplatsen i Målilla och det är värt 57 000 kronor. 

Kommunen har sparat 4,5 miljoner kronor i och med samarbetet med Hagelsrums Biogas

– Tack vare samordning och samförläggning har vi även efter utbetalt företagsstöd sparat 4,5 miljoner kronor mot ursprunglig budget på tolv miljoner vad gäller utveckling av handelsområde och utbyte av gamla vatten- och avloppsledningar. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt