Annons:

TJEJERNAS STORA HJÄLTEINSATS – RÄDDADE LIVET PÅ TVÅ PERSONER

Josefine och Elvira Ek gjorde en hjälteinsats tillsammans med kompisar Filippa Samuelsson när de på söndagen räddade två personer från att drunkna vid Nossen. Foto: Privat

TJEJERNAS STORA HJÄLTEINSATS – RÄDDADE LIVET PÅ TVÅ PERSONER

Systrarna Josefine och Elvira Eek och kompisen Filippa Samuelsson gjorde en hjälteinsats på söndagen när de räddade livet på två personer som var nära att drunkna vid Nossen.
– Vi är stolta över att vi kunde hjälpa till, säger Josefine Eek tacksam över att det hela fick ett lyckligt slut.

Annons:

Lugnet vid badplatsen Nossen förbyttes snabbt till en akutsituation på söndagen när en man och kvinna var nära att drunkna. På stranden satt Josefine och Elvira Eek tillsammans med Filippa Samuelsson och njöt av en varm och härlig dag.

Längst bort på stranden befann sig ett jättestort sällskap som grillade.

– Vi lade märke till en kille som stod med kläderna på sig i vattnet och spelade fotboll, men vi tänkte inte mer på det.

– Långt senare fick vi se hur också en vuxen kvinna och en vuxen man sprang ut i vattnet, även de med kläderna på. Så vi tänkte ”två till som badar med kläder”.

”Skrek hjälp, hjälp, hjälp”

Det var när de började skrika och plaska i vattnet och sällskapet på stranden började skrika som de snabbt förstod att allt inte stod rätt till.

–  Vi hörde dem skrika ”hjälp, hjälp, hjälp”. Då kastade vi våra grejer, ingen tvekade, utan vi sprang allt vad vi kunde bort dit och ut i vattnet. Elvira och Filippa mot mannen och jag mot kvinnan, återberättar Josefine Eek.

Skulle rädda sin son

Föräldrarna hade sprungit i för att rädda sin femåriga son som kommit ut så långt att han inte bottnade. 

– Honom fick de upp på det grunda, så honom var det ingen fara med. Han var inte ens kvar i vattnet när vi kom fram, men mamman och pappan hade glidit ut så långt där de inte längre bottnade och ingen av dem kunde simma, säger Josefine Eek.

”Hade slutat plaska”

Hon är allvarlig i rösten när hon berättar om den dramatiska stunden. Det enda som syntes av mannen var hans panna medan Josefine möttes i vattnet av lite av kvinnans kläder som flöt på vattenytan. Nu hade de slutat plaska och låg bara helt stilla i vattnet.

– När Elvira ska försöka simma på rygg med mannen vaknar han till lite och drar ner henne under vattnet, så Filippa drog både mannen och Elvira till lite grundare vatten där de kunde hjälpas åt tillsammans med att få upp honom på stranden.

– En annan kille hade kunnat dra in henne till den grunda, så jag tog henne i famnen och bar in henne till stranden.

Mannen var vaken och medveten, men kvinnan var värre däran.

– Jag lade henne i sidoläge och hann tänka tusen tankar, om vi skulle behöva göra kompressioner, men då började hon kräkas upp en massa vatten som hon fått i sig och skrika efter sin son som hon inte visste var uppe.

Kom en chockreaktion efteråt

Det var jättemycket folk på stranden den här dagen, men blott två små tjejer kom och frågade om de skulle larma 112. 

– Ambulansen kom jättefort. De var jättebra i telefonen och Anna Sjöstrand som är ambulansförare ringde upp oss efteråt och frågade hur vi mådde. Det var jättegulligt. Det kom som en chockreaktion efter, så det var skönt att vi var tre kompisar. Vi umgicks hela kvällen och satt och pratade om det som hänt.

Hur mår ni efter det som hände?

– Vi mår bra, men man tänker mycket på det. Hela dagen var man helt skärrad och alldeles skakig. Det kom en massa känslor ”tänk om vi bara kommit någon minut senare, då hade det förmodligen varit kört” och vi tänkte scenariot om vi inte hade lyckats. Alla känslor kom efteråt. Då när det hände tänkte vi tre ingenting, utan bara gjorde det vi skulle.

Fått utbildning på jobbet

Idag är alla tre tacksamma över att de fått utbildning i första hjälpen på jobbet. Nu kom de kunskaperna väl till användning.

– Sedan vet man ju aldrig hur man reagerar i en akutsituation, det pratade vi faktiskt om så sent som i fredags hur man kommer att reagera när olyckan är framme. Och så hände det här två dagar senare.

Vad tänker du kring att det inte var fler som ingrep?

– Det har vi pratat väldigt mycket om nu efteråt, hur många det är som bara står och kollar. Det kom som sagt fram två små tjejer som undrade om de skulle ringa ambulans, men det satt ju fullt med vuxna människor runt om, som inte hjälpte till. Utan där var vi, tre tjejer, som drog upp en fullvuxen man och en fullvuxen kvinna ur sjön, sedan kom deras sällskap med filtar och handdukar, så de försökte ju. Men de kunde inte heller simma, så det hade ju bara blivit kaos i vattnet om de gått ut.

Vad har ni fått för reaktioner efteråt?

– Hela deras sällskap var jättetacksamma och Hampus som har Vimmerby Camping kom och kollade hur det gått, så allt var bra med oss. Idag har jag berättat lite på mitt jobb och alla tycker att vi var duktiga. Så idag känner vi vilken insats vi gjorde, vi är verkligen stolta för man vet ju som sagt inte hur man reagerar i en sådan situation. Nu är vi bara så jättetacksamma att allt gick bra.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt