Annons:

Ny skandalresa drabbade elever –

Det blev en lyckad skolresa trots problem både till och från Kalmar, där eleverna fick gå på häxguidning eftersom de varit pilotskola. Foto: Privat

Ny skandalresa drabbade elever – "Här snackar vi särbehandling"

Även elever från Vena skola fick sin skolresa till Kalmar kantad av besvikelser och problem.
– Det här är inte okej, det är bättre KLT säger att de inte vill ha skolungdomar med på tågen, så kan man anlita ett annat företag, säger läraren Mette Lind, som är riktigt besviken på behandlingen.

Annons:

För några veckor sedan blev elever från Silverdalens skola snuvade på sin skolresa till Kalmar, efter att varken tåg eller buss gått som utlovat. Nu har det hänt igen att en så kallad kulturresa fått stora problem.

Problemet började redan i Hultsfred. Tåget skulle gå som utlovat, men när alla 40 elever och sex vuxna suttit på tåget i tio minuter kom tågvärden med annan information.

– Hon sa att vi bara kunde åka till Berga på grund av spårfel och man hade tyvärr inte fått tag i någon ersättningsbuss, berättar Mette Lind, som lät eleverna åka till just Berga med hopp om att det skulle lösa sig med buss.

De möttes av beskedet att de kunde ta vändande tåg hem igen.

– Då vet du, då brann det till. Där sitter jag med 40 förväntansfulla elever som förberett sig inför besök på Kalmar slott och shopping. Det var en stor dag för alla.

– Så jag ringde upp Hjalmarssons som fixade fram en buss på 30 minuter. Morgan räddade oss, säger Mette Lind tacksamt.

Kollade så allt var okej

Kalmar slott besöktes av en alldeles speciell anledning. Vena skola har nämligen medverkat i ett pilotprojekt inför höstens nystartade häxguidning för barn. Nu skulle man få se resultatet.

– Det var en suverän häxguidning, tillägger Mette Lind, som för säkerhets skull ringde KLT innan hemfärd för att kontrollera så tåget skulle gå som utlovat. Hon drog en suck av lättnad när svaret blev ja, morgonens strul fick räcka.

”Alla var tvungna att gå av igen”

Men säg den glädje som varar brukar det ju heta. När alla elever kommit på tåget och packat upp sin medhavda matsäck och det man köpt kom nästa tråkiga besked.

– Två minuter innan tåget skulle gå kom en tågvärd och sa att alla måste gå av tåget. Vi hade 40 elever spridda i tre tågvagnar, det var inte lätt att samla ihop alla.

Hur reagerade eleverna då?

– De blev förstås stressade och lite oroliga över att inte hinna gå av och mitt i all stress glömde en elev sin ryggsäck med laddare och powerbank på tåget. Det är inte så lätt när man bara går i fyran att tänka på allt, men jag tycker eleverna var suveräna. De var jätteduktiga, säger Mette Lind berömmande.

Vad fick ni för förklaring till att ni var tvungna att gå av igen?

– Att vi inte fick rum på tåget. Då hade vi ändå bokat den här resan redan i april, så det kom inte som en nyhet för dem. Kvar på tåget satt en annan klass som inte hade bokat biljett. De fick åka med men inte vi, här snackar vi särbehandling. När man fått en kulturresa bekräftad ska det beredas plats för resenärerna.

Tänker kräva ersättning

Andra gången eleverna blev lämpade på perrongen kom det i alla fall en buss som körde dem hem.

– KLT hade mitt nummer, så de kunde ringt mig och meddelat att vi skulle åka buss, så vi sluppit kliva på tåget.

Nu har det hunnit gå en tid sedan resan, men besvikelsen har inte lagt sig.

– Det här är inte okej, det är bättre KLT säger att de inte vill ha skolungdomar med på tågen, så kan man anlita ett annat företag.

– Nu kostade ditresan skolan 3 000 kronor, som vi tänker kräva av KLT och vi kommer inte nyttja den här möjligheten mer utan lösa allt på egen hand nästa år.

Vi har sökt trafikchef Katharina Seijsing som lovat återkomma med uppgifter kring vad som hänt, men inte återkopplat.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt