Champagne från 1800-talet hittat av dykare utanför Öland. Bilden är en genrebild.
Foto: MostPhotos
Det var i förra veckan som vraket upptäcktes knappt fyra mil söder om Öland av den polska dykargruppen Baltictech, rapporterar Dagens Nyheter med hänvisning till Baltitechs hemsida.
Utöver champagneflaskorna hittades även intakt porslin, vin och lerflaskor med mineralvatten.
”Det var så mycket att det var svårt för oss att bedöma mängderna. Vi såg säkert över 100 flaskor champagne och korgar med mineralvatten i lerflaskor”, skriver Baltictech på sin hemsida.
Gruppens ledare, Tomasz Stachura, säger till AFP att han dykt i 40 år men aldrig upptäckt ett vrak med så här mycket last.
Välbevarat vrak
Johan Rönnby, professor i arkeologi och föreståndare för det marinarkeologiska forskningsinstitutet Maris, har varit i nära kontakt med den polska dykargruppen.
Vraket är osedvanligt välbevarat, enligt hans uppfattning.
– De flesta skepp som sjunker försöker man bärga upp efteråt för att bevara lasten. Men det här verkar vara helt orört, det är ingen som har varit där. Last, utrustning och allt finns kvar. Det är lite som ett fruset ögonblick från 1850-talet som ligger där på botten, säger han till Dagens Nyheter.
En stor del av vraket är ännu inte undersökt. Vad som nu kommer hända med fynden är inte klarlagt. Alla skeppsvrak i Sverige som är äldre än från 1850 klassas som fornlämningar. Då tillhör föremålen staten. Dykargruppen bedömer utifrån föremålen att det förliste någon gång mellan 1850 och 1867.
– Det här vraket ligger precis på gränsen för att vara en fornlämning. Men man kan skydda även lite yngre vrak i vissa fall, om de anses ha ett historiskt värde. Det är något vi kommer att diskutera med Länsstyrelsen.
Frågan utreds nu
Daniel Tedenlind, kulturmiljöhandläggare på länsstyrelsen i Kalmar län, säger till DN att man nu arbetar med att utreda om vraket ska klassas som fornlämning eller inte. Om det inte är en fornlämning kan ägandefrågan bli kenpig och innebära en stor juridisk apparat, enligt Johan Rönnby. Föremålen kan också ha ett rätt högt monetärt värde.
– Men det är inte det ekonomiska värdet som är grejen här. Det stora värdet med en sådan här last är att det skildrar historien på ett väldigt tydligt sätt. Skeppsvrak är inte så dumma på det viset.
Av Östersjöns omkring 100 000 skeppsvrak räknas omkring 17 000 ligga i svenskt vatten.