Annons:

Köttätandet minskar i Sverige – större nedgång än på länge

Svenskarnas köttätande har minskat något under de tre första kvartalen 2017. Foto: Pixabay

Köttätandet minskar i Sverige – större nedgång än på länge

Köttätandet i Sverige minskar. Om trenden håller sig kommer köttförbrukningen minska med 1,5 kilo per person i år jämfört med förra året.
Allt större andel av det som äts är också svenskt, visar ny statistik från Jordbruksverket.

Annons:

Under årets tre första kvartal minskade förbrukningen av kött med totalt 1,8 procent jämfört med samma period förra året. Håller trenden i sig året ut kommer köttförbrukningen att ha minskat med 1,5 kilo per person under 2017.

– En sådan stor nedgång i köttkonsumtionen har vi inte sett i Sverige sedan 2012, säger Åsa Lannhard Öberg, jordbrukspolitisk utredare på Jordbruksverket, till Dagens Nyheter.

Då var minskningen 1,8 procent jämfört med året innan. 

Allra mest har nöttkötet minskat (5,1 procent), men även gris har gått ned (1,8 procent). Däremot har både lamm och fågel ökat. Där handlar det om tre respektive en procents ökning.

– Att det framför allt är nötkött som minskar har vi inte sett tidigare. Förbrukningen har sedan 2003 legat ganska stabilt kring 25 kilo, men i år har den på nio månader minskat med 1 kilo, säger Åsa Lannhard Öberg.

Ökning med nästan 20 kilo

I många år ökade köttätandet stadigt i Sverige för att runt 2012 börja minska. Sedan dess har förbrukningen i stort sett legat helt stilla. Variationerna har varit något eller några hekto upp eller ner, de senaste åren. 

Allt fler har också sagt sig börja äta mer grönt och de stora livsmedelskedjorna har lanserat och lyft fram mängder av nya vegetariska och veganska produkter i sitt utbud. Trots det har det inte gjort avtryck i köttstatistiken tidigare.

Dessutom blev det nytt rekord i köttförbrukningen 2016. 87,7 kilo per person var den högsta någonsin. Siffran står för slaktvikten, där även ben och annat ingår. Det kött som äts upp är ungefär hälften av den delen.

För 20 år sedan var motsvarande siffra 68,2 kilo. Det betyder att svenskarna äter mycket mer kött än för tjugo år sedan.

Mer fågel

Det finns en tydlig förändring när det gäller vilket kött som svenskarna äter.

– Det har varit tydliga omfördelningar inom köttsektorn. Sedan några år har konsumtionen sjunkit på gris och ökat mycket på fågel, ­säger Åsa Lannhard Öberg.

För sju år sedan åt svenskarna 37 kilo gris per person och år. Förra året var det nere i 33,5 kilo. Under samma tid ökade konsumtionen av fågel från 18,4 till 23,6 kilo.

Ett skäl kan vara den allmänna debatten om klimatpåverkan, där nötkött är det köttslag som har störst klimatpåverkan. Kyckling har den minsta. Andra skäl kan vara hälsoskäl eller ekonomi. 

Det är för tidigt att säga om minskningen av köttätandet kommer bestå, säger Åsa Lannhard Öberg.

– Vi har sett upp- och nedgångar tidigare, det måste vara en nedgång över längre tid för att det ska sägas vara en trend.

Mindre importerat kött

En allt större andel av det kött som äts är svenskt. Det importerade köttet ökade kraftigt efter bland annat EU-inträder, men har minskat de senaste åren. Under de tre första kvartalen 2017 minskade importen av både gris och nöt med drygt sex procent.

– Förtroendet för svenskt kött är väldigt stort och växande. När vi minskar konsumtionen minskar vi det importerade, säger Åsa Lannhard Öberg.

Livsmedelsverkets kostråd är att inte äta mer än 500 gram rött kött och chark i veckan.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt