Bilden är en genrebild och katten på bilden är inte någon av dem som omskrivs i texten.
Foto: Pixabay
På nyårsdagen mottog polisen ett samtal från en kvinna bosatt i Hultsfreds kommun. Kvinnan uppgav i samtalet att hon äger två katter som blev kvar i lägenheten hos hennes kille som hon försökte bryta upp från. Hon uppgav att hon var orolig för de vanskötta katterna som då levde i smuts och misär, och att hon inte vågade åka hem till mannen för att mata dem.
Hon uppmanades att kontakta Länsstyrelsen, men hon ska då ha sagt att hon var rädd att Länsstyrelsen skulle omhänderta katterna eftersom hon inte hade registrerat dem.
Sökte katternas ägare
Ett par dagar senare försökte Länsstyrelsen komma i kontakt med kvinnan på två olika telefonnummer och via sms, men hon svarade inte.
Ytterligare tre veckor senare kontaktades Länsstyrelsen av fastighetsägaren. Denne uppgav då att lägenhetshuset höll på att renoveras och att ingen hade sett katternas ägare på tio dagar. När byggarbetarna, som också bor i området och inte hade sett till någon, skulle gå in i lägenheten såg de två katter.
Länsstyrelsen fick då nya kontaktuppgifter till kvinnan, men lyckades inte nå henne. Inte heller hennes kille gick att komma i kontakt med.
Sopor, fimpar och avföring
Samma dag begav sig Länsstyrelsen, tillsammans med polisen, till lägenheten för att kontrollera anmälan. Inne i lägenheten var det mörkt, tomma kattskålar stod på köksgolvet och varken mat eller vatten fanns tillgängligt för katterna, uppger Länsstyrelsen.
I köket fanns mängder med sopor och cigarettfimpar. I badrummet stod en kattlåda med avföring i samt en påse med avföring och urin. I sovrummet fanns bland annat en stor mängd medicinburkar som katterna kunde nå, står att läsa i Länsstyrelsens beslut om omhändertagandet.
I lägenheten hittades sedan de två katterna. Dessa omhändertogs omedelbart och ett meddelande om detta lämnades innanför lägenhetsdörren samt i brevlådan.
Kan komma att avlivas
Vad som nu händer med katterna är ännu oklart.
”Efter ett omhändertagande ska Länsstyrelsen snarast besluta om att djuret ska säljas, överlåtas på annat sätt eller avlivas. Ni kommer att få en särskild underrättelse inför det beslutet”, skriver Länsstyrelsen till kattägarna.
Kvinnan och mannen kommer att bli ansvarig för alla kostnader som uppstår i anledning av omhändertagandet. Det gäller exempelvis transport, veterinärundersökning, uppställning och eventuell avlivning.
Beslutet kan överklagas till Förvaltningsrätten.