På lördag invigs fyra nya utställningar på konsthallen. Inte bara årets första, utan också Johan Enocsons första på konsthallen. Han började sin anställning som konstnärlig ledare i mitten av oktober och satte punkt för 2024 med ett publikt verk, en muralmålning av Ossian Eckerman från Stockholm.
– Det som var lite akut då var verksamhetsåret 2025. Det var mitt huvudsakliga arbete fram till årsskiftet att få det på plats.
Vad tycker du om din nya arbetsplats så här långt?
– Den är fantastisk. Det finns väldigt stor potential för fantastiska projekt, säger Johan Enocson som tidigare jobbat som konstansvarig i olika sammanhang och olika kommuner, men också som gallerist och frilansande konstcurator.
Är det unikt skulle du säga, att ha en sådan här konsthall på en så liten ort som Virserum?
– Ja, det skulle jag säga. Hela Bolagsområdet är ganska unikt i sin form, det är väldigt många verksamheter och en stark lokalpatriotism. Det är många som bryr sig om området och vad som händer där. Människor är otroligt engagerade.
Engagemang och driv överraskade
Just engagemanget och det driv som finns kom lite som en överraskning för Johan Enocson, som pendlar från Sollentuna till Virserum varannan vecka. Han hade bara varit på besök en gång tidigare i samband med jobbintervjun.
– Därefter började jag förstå hur unikt det är utifrån hur många som är engagerade i att göra platsen till ett turistmål och attraktion. Och framför allt levandegöra den, säger Johan Enocson.
Så vad är din uppfattning om kulturintresset i Virserum?
– Virserumsborna har ju ganska mycket att göra, man har Bolagsområdets alla verksamheter och det finns ett Kulturhus, så jag tycker det händer mycket för att vara en så här liten ort. Absolut mer än vad jag är van vid från orter i jämförbar storlek.
Känner du en stolthet över att vara en del av det här?
– Ja, absolut. Det har varit många intressanta projekt genom åren och jag känner att det är väldigt viktigt att jag bibehåller den andan och traditionerna.
2025 är ett ”Träår”
I morgon lördag den 22 februari invigs ”Trä 2025” genom att fyra nya utställningar öppnar: ”Där träden faller av sig själva”, av konstnärerna Hilma & Jörgen Franzon, är en utställning som utforskar relationen mellan människa och natur.
Vidare blir det en utställning med den svenska träskulptören Anders Jansson och dokumentärfotografen Erik Danielsson har följt motorburna ungdomar längs skogsvägarna på det småländska höglandet. Resultatet blev utställningen ”EPA-lovers”.
EPA-kulturen är stark i Virserum
På friytan visar niondeklassarna på Prolympia egendesignade EPA-prylar, som tillverkats på slöjdlektionerna och kan användas i deras egna EPA-bilar. Den kulturen är stark i Virserum med omnejd.
– Alla utställningar det här året kretsar på något sätt kring träd och skog. Näst på tur är den stora utställningen ”Träkraft” som vi sätter upp på ovanvåningen, med start i maj.
Vad är din känsla inför de första utställningarna med dig som konstnärlig ledare?
– Jag tycker det är en bra bredd och de kompletterar varandra. De är så pass olika och jag är väldigt nöjd med resultatet. Sedan vill vi förstås också ha kulturevenemang, så det händer saker på konsthallen. Under invigningen kommer vi även ha nöjet att lyssna på folkmusikduon Hanna och Robin som spelar med influenser från den traditionella folkmusiken från deras hemregion södra Roslagen.
Utöver det har man börjat jobba på en ny skaparverkstad, som planeras öppna inom kort.
– Vi håller också på att utveckla ett residens, där tanken är att konstnärer ska kunna komma hit och arbeta. Men det dröjer nog några månader.
Johan Enocson är en av fyra anställda på konsthallen, för tillfället ligger också en ledig tjänst ute och utöver det består teamet av timanställda värdar.