Bilden är en genrebild. Foto: Mostophotos/Pixabay
– Det är framför allt de stigande matpriserna som förklarar den höga inflationen nu i början av året och det är lätt att förstå att många blir upprörda över det, säger Brännemo i ett pressmeddelande.
Tobias Brännemo anser att löntagarna tog ett enormt ansvar i förra lönerörelsen genom att inte kräva lika höga löneökningar som kostnaderna hade ökat. Det har gjort att inflationen kommit ner, räntorna sänkts och konsumtionen börjat öka, menar han.
– När nu företagen inte agerar lika ansvarsfullt när de fått ökade kostnader är det som att någon kommer och sabbar kalaset, precis när kakorna är framdukade och kaffet upphällt. Det här gör att räntan riskerar att bli högre än den hade behövt vara annars och det förlorar alla på, fortsätter Tobias Brännemo.
Vill lämna räntan oförändrad
Inför Riksbankens räntebesked poddar Fackliga skuggdirektionen och fattar ett rekommenderande beslut om hur de anser att Riksbanken bör agera.
Inför torsdagens räntebesked förespråkar två chefsekonomer en sänkning av räntan på 0,25 procent medan tre av chefsekonomerna förespråkar att lämna räntan oförändrad.
– Majoritetsbeslutet blir en oförändrad ränta. Tyvärr är det knepigt att genomföra en sänkning av räntan nu när inflationstalen har kommit in så pass mycket högre än målet och det är osäkert framåt. Samtidigt finns det tecken på att konsumtionen har kommit i gång och arbetsförmedlingens siffror visar att arbetslösheten planar ut och inte längre ökar, säger Tobias Brännemo i podden.
– Även Unionens egna data visar att vi får färre frågor om uppsägningar från våra medlemmar, vilket indikerar att man inte blir uppsagd i samma utsträckning som tidigare, säger han.