I framtiden kan det bli lagligt för jägare att sälja vildsvinskött vidare. Foto: Pixabay
Vildsvinskött kan bli lagligt att sälja – ”Kan öka avskjutningen”
I fjol sköts över 100 000 vildsvin i Sverige. Fram till nu har det mesta av köttet blivit kvar hos jägarna eftersom det inte är tillåtet att sälja det vidare. Framöver kan det bli en förändring.
Vildsvinsstammen i Sverige växer och avskjutningen ökar. Under 2017 sköts över 100 000 vildsvin. Det mesta av köttet blir dock kvar hos jägarna eftersom de inte får sälja det vidare till privatpersoner, restauranger och butiker.
Framöver kan det bli en förändring. Regeringen har nämligen gett Livsmedelsverket i uppdrag att föreslå hur villkoren kan förenklas och därmed ge en ökad omsättning.
– Det kan öka efterfrågan och därmed öka avskjutningen. Annars får vi ett etikproblem, man skjuter vildsvin, men kan inte ta tillvara på kött, säger Bo Sköld generalsekreterare i Svenska Jägareförbundet, till TT.
Senast den sista november nästa år ska Livsmedelsverket redovisa sina förslag.