Annons:

Olja har nått land – över 100 arbetar med saneringen

Över 7 000 liter olja samlades in i Tjusts skärgård i går. Foto: Kustbevakningen

Olja har nått land – över 100 arbetar med saneringen

Miljökatastrofen i Tjusts skärgård blir allt mer allvarlig. I går kväll kunde Kustbevakningen tog hand om 7 000 liter olja land och i dag arbetar över 100 personer med saneringen.

Annons:

Det var förra veckan som det enorma lastfartyget Makassar Highway gick på grund strax utanför Loftahammar. Natten mellan lördag och söndag slets fartyget loss av kraftig vind och började läcka olja.

I går kväll kunde Kustbevakningen konstatera att man samlat in 7 000 liter olja – men också att en mindre mängd nått land vid Flatvarp.

"Gör allt vi kan"

Ett VMA (viktigt meddelande till allmänheten) har gått ut och uppmanar allmänheten att undvika all kontakt med olja i vatten och på land.

? Vi gör allt vi kan för att förhindra att ytterligare olja når land. Mängden olja som kommit ut är ännu inte fastställd. Sett till den totala mängden olja som finns ombord på haveristen rör det sig om en mindre mängd, säger Roger Gebauer till Kustbevakningens hemsida.

Erkänt dubbla brott

Fartyget läcker inte längre olja och ska tömmas på olja av ett bärgningsbolag. I dag arbetar över 100 personer med saneringen och målet är att samla upp oljan till sjöss. Försvarsmakten har kallats in, berättar SR Kalmar.

– Vi vet ännu inte vilken typ av olja det är, men vi har i alla fall goda förutsättningar vädermässigt i dag, säger Per-Åke Eriksson, stationschefchef vid kustbevakningen i Västervik, till SR.

Kaptenen för fartyget har erkänt sjöfylleri och vårdslöshet i trafik och fått ett strafföreläggande på 60 dagsböter av åklagaren, vilket Västerviks-Tidningen var först med att berätta.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt