I morgon har Filmbyn i Mariannelunds nya miljö "När rumpnissar möter Ronja" premiär. På bilden ses Ingela Nilsson Nachtweij, verksamhetschef på Filmbyn, Ulrika Holm från Sparbanksstiftelsen Alfa, Ester Fjäll, som har klätt ut sig till Ronja och fastnat i rumpnissarnas bo, Ursula Hägersten, Thomas Karlsson, Kaj Grönberg och Katarina Kovacs Grönberg.
Foto: Ossian Mathiasson
Filmbyns verksamhetschef Ingela Nilsson Nachtweij berättar att arbetet med den nya miljön som heter ”När Rumpnissarna möter Ronja” har pågått under lång tid.
– Det har blivit ett ganska stort samarbetsprojekt, säger Ingela Nilsson Nachtweij.
Flera personer har varit involverade i arbetet med att skapa den nya miljön. Thomas Karlsson driver det Vimmerbybaserade företaget T-Line och har lagt ner det stora jobbet med att bygga upp miljön. Kaj Grönberg, maskören som skapade rumpnissarna till Ronja Rövardotter-filmen 1983 efter skisser av Per Åhlin som regissören Tage Danielsson beställt, har tillverkat en rumpnissefamilj på samma sätt som de tillverkades för 42 år sedan.
"Anar inte hur mycket jobb det har varit"
Katarina Kovacs Grönberg har gjort Ronjas vintermössa och kan lånas av barnen när de själva blir aktörer i den filmiska miljön och får möta en rumpnisse. För att förstärka upplevelsen har barnen också möjlighet att klä sig i enkla dräkter från Ronja-filmen.
– Vi vill göra nya miljöer här på Filmbyn. 2022 gjorde vi Nils Karlsson Pyssling och nu var det dags att göra en ny miljö. Vi hade till att börja med en tanke om att göra en miljö med fokus på den nya serien om Ronja eftersom vi har fått sängen till oss, men det blev inte att vi gjorde nya Ronja nu. Det var så krångligt med rättigheterna. Det vi gör är att vi visar trailern för nya Ronja och berättar att vi har sängen hos oss, säger Ingela Nilsson Nachtweij.
I den nya redan befintliga Ronja-miljön har man berett plats för miljön ”När rumpnissarna möter Ronja” och det är ett arbete som har varit både gediget och tidskrävande.
– Det vi har gjort inne i utställningen är att vi flyttat den ursprungliga Ronja-miljon lite åt höger för att få plats. Det var cementgolv här och Thomas har byggt upp hela miljön. Du anar inte hur mycket jobb det har varit. Thomas och gänget har jobbat här med installationen i mer än en månad. Vi har haft stängt i tre dagar och allt blev färdigt för tio minuter sedan, säger Ingela Nilsson Nachtweij.
"Hoppas på ett fjärde rekordår"
Ursula Haegerström, PR- och reklamchef på SF 1983 när Ronja Rövardotter spelades in, inviger den nya miljön på plats i Mariannelund i morgon.
– Vi kommer ha en ceremoni med musikunderhållning och tacktal och har flera barn på plats som ”premiärprovar” miljön. Vi kommer ha en Birk och en Ronja som kommer hålla i ett skinnsnöre och Ursula kliver invigningsbandet.
Vad har du för förhoppningar om att den nya miljön ska ge?
– Vi har haft tre rekordår och hoppas på ett fjärde rekordår. Redan under påsken var intresset mycket större än något annat år och det är vi glada för. Vi hoppas att den nya miljön kommer generera ännu fler besökare och mer uppmärksamhet.
Den nya Ronja Rövardotter-serien, bestående av tolv avsnitt fördelade på två säsonger, har lett till ett uppsving.
– Vi märker på våra sociala kanaler att det är ett väldigt stort intresse för Ronja. Det är tack vare serien och det gör att ursprungliga Ronja får mer uppmärksamhet.
"Mycket mekanik i lådan"
Thomas Karlsson har äntligen kommit i mål med sitt arbete på Filmbyn.
– Det har varit intensivt och en lång resa från att jag blev tillfrågad. Jag har jobbat här i två och en halv månad och nu sista månaden har det varit jobb här i tio timmar varje dag. Nu känns miljön färdig och nu är det bara att överlämna den till verksamheten som får vårda installatione, säger Thomas Karlsson.
Vad har det funnits för utmaningar med att iordningställa miljön?
– Den stora ångestpucken var väl cementen. Det är mycket mekanik i lådan med rumpnissar och glaset som täcker lådan gick inte att få tag i här i Sverige så det är skickat från Hongkong.
Det är en viss ögonblicksbild i Ronja Rövardotter-filmen som Thomas Karlsson har tagit fasta på.
– Det är när Ronja fastnar med foten i ett rumpnissebo
När ett barn, utklätt till Ronja Rövardotter, kommer fram och sätter ner foten i skon händer det något när man tittar genom glaset.
– När lådan strömsätts blir glaset transparant och man kan se vad som finns i lådan. Det är mycket mekanik med dragstänger och min dotter Julia har till exempel hjälpt till med ljudet.
Check på 40 000 kronor
Ingela Nilsson Nachtweij är nöjd med beslutet att satsa på en utveckling av Ronja-miljön.
– Det tog tid innan styrelsen kunde bestämma sig för vad vi skulle göra och vad vi hade pengar för. Vi landade i att det var detta vi ville göra som nästa steg i utvecklingen av Filmbyn. Denna miljö är för barnen och vi märker att Lilla Gubben och soppskålen är väldigt intressanta för våra besökare. Våra tyska vänner tycker att det är så härligt att få röra vid saker och det var det vi kände att vi ville göra här, säger Ingela.
Filmbyn har även fått ett fint ekonomiskt bidrag på 40 000 kronor från Sparbanken Alfa. Ulrika Holm lämnade över checken till Ingela Nilsson Nachtweij i dag.
– Det är ett jätteviktigt bidrag till att finansiera den nya miljön som inte har varit gratis. I övrigt tar vi egna pengar med tanke på att vi har gått med vinst. Gör vi vinst ska det tillbaka in i verksamheten och när vi gör vinst kan vi göra sådana här roliga grejer.