Annons:

  • Ljusa framtidsutsikter på Hagelsrums gård – då ska macken vara klar

    Storsatsningen på biogas går bra för Hagelsrums gård som jobbar för fullt med planeringen för gasledning och mack i rondellen i Målilla. Tom och Åke Birgersson gav Ingela Nilsson Nachtweij och Lars Rosander (C) en guidad visning på gården. Foto: Ossian Mathiasson

  • Ljusa framtidsutsikter på Hagelsrums gård – då ska macken vara klar

    Ronny Olsson, Lars Rosander, Ingela Nilsson Nachtweij, Tom Birgersson och Åke Birgersson står framför gårdens två rötkammare.

  • Ljusa framtidsutsikter på Hagelsrums gård – då ska macken vara klar

    Åke och Tom Birgersson.

Ljusa framtidsutsikter på Hagelsrums gård – då ska macken vara klar

Storsatsningen på biogas på Hagelsrums gård går framåt. Under tisdagens pressträff berättade ägaren Åke Birgersson att biogasmacken ska vara klar senast den 1 januari 2020.
– Det är ett stort projekt som kommer kräva mycket av oss, säger Åke Birgersson.

Annons:

Hagelsrums gårds pågående investering i anläggningen för att producera fordonsgas och planeringen för gasledning till rondellen i Målilla, där det ska bli en biogasmack, låg i fokus när riksdagskandidaten Ingela Nilsson Nachtweij från Vimmerby och Lars Rosander och Ronny Olsson från Centerpartiet i Hultsfreds kommun fick en guidad visning på gården. 

– Vi tycker att det är värt att uppmärksamma er satsning som sammanfaller med miljötänk och alternativa energibränslen. Biogasen är ett väldigt bra exempel på miljövänlig energiproduktion, säger kommunalrådet Lars Rosander (C). 

Storsatsning på gården

På gården håller de på att tredubbla produktionen av biogas med hjälp av ytterligare en rötkammare, som är dubbelt så stor den förra kammaren som driftsattes 2011. 

Gasen uppgraderas så den blir drivmedelsgodkänd med hjälp av ett nytt reningsverk som förädlar och gör det till drivmedelsgas. 

– Just nu provlevererar vi gas till Eon som i sin tur säljer till bussbolag som därefter upphandlar resorna och bussarna av KLT. I förlängningen är det KLT:s upphandling som har bidragit till att det finns en marknad för biogas, säger Åke Birgersson och fortsätter:

– Vi är inne i någon form av slutskede med vår produktionsanläggning för att ha den färdig i november. Det är fortfarande en byggplats till viss del, säger han.

"Försöker lösa alla frågor"

När anläggningen är klar handlar det om att komma i produktionsstatus så fort som möjligt. 

– Vi kommer inte ha full kapacitet i november, då krävs det att vi säljer mer gas. Vi har dimensionerat anläggningen för mer avsättning, säger han. 

Då kommer han in på deras jobb med macketableringen på handelsområdet i Målilla, som de lägger störst fokus på för stunden.  

– Vi försöker lösa alla praktiska frågor. Det är en gasledning som ska in till rondellen i Målilla och för att göra det ekonomiskt möjligt så har vi jobbat för att få till en samförläggning. 

Viktigt med samförläggning

Det ska läggas både fiber och ny elmatning mellan macken och gården och i Målilla byggs nya ledningar för vatten och avlopp. Det gör att kostnadsbilden blir realistisk.  

– Samförläggningen är en förutsättning för att vi ska möjliggöra ledningen till macken rent ekonomiskt, säger han. 

Han vittnar om ett krävande och omfattande arbete där de måste ta hänsyn till järnvägen, som ska korsas vid Dalsbacken, och samhället i Målilla. De ska igenom de södra delarna av Målilla och upp till rondellen. 

– Den 1 januari 2020 måste biogasmacken vara klar vid rondellen. Det är absolut senast, säger Birgersson. 

"Många som är inblandade"

Det blir en publik mack för vanliga fordon och även en depå för lastbilar som kan leverera gasen till Oskarshamn och andra ställen i närområdet. 

– Vi kommer trycksätta våra flak som ska iväg vid biogasmacken i Målilla. Logistiken avseende gas kommer inte bli härifrån utan från Målilla. Det finns många skäl till det, framför allt så möjliggör det kombinationen av att ha en publik mack tillsammans med komprimeringen och använda samma teknik, säger sonen Tom Birgersson. 

Vad blir den stora utmaningen i arbetet?

– Tidsaxeln är den stora utmaningen, säger Tom Birgersson. 

Pappa Åke fortsätter:

– Det är rätt många som är inblandade så det blir en utmaning att få allt att synka, säger Åke Birgersson. 

Hur nära är ni att sätta spaden i jorden?

– Första etappen blir från Hagelsrum till Dalsbacken och den är möjlig att starta i november om betingelserna finns, säger han. 

Sugen på fler mackar

Han har fokus på att få igång mackbiten i Målilla och i framtiden satsa på fler mackar i närområdet. 

– Ja, absolut. Det är intressant. Visst, det finns i Oskarshamn, Nässjö och Västervik men just här omkring är det en svart fläck. Regionförbundet har en målbild av att det ska finnas en mack i varje kommun och vi tittar på Högsby och Vimmerby kommun. Nu finns det möjligheter att jobba med klimatklivet och det är vad vi har i kikaren. Vi ska försöka finnas med i de sammanhangen så länge det är möjligt. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt