Annons:

  • Emma Nybergs insamling går framåt – sjuka barns vardag ska förgyllas

    Emma Nybergs nya insamling för att ge Västerviks sjukhus ett ansiktslyft fick in nästan 30 000 kronor under öppet hus på brandstationen i Hultsfred. Foto: Privat

  • Emma Nybergs insamling går framåt – sjuka barns vardag ska förgyllas

    Brandmannen Jimmy Nyberg kommer tillsammans med sina kollegor skänka en del av sin lön från lördagen till insamlingen.

Emma Nybergs insamling går framåt – sjuka barns vardag ska förgyllas

Årets BOND-dag i Hultsfred resulterade i 29 500 kronor och insamlingen till ett bättre Västerviks sjukhus är på väg mot 100 000 kronor.
– Det är helt fantastiskt att det har blivit så stort sedan starten 2013, säger initiativtagaren Emma Nyberg.

Annons:

När Emma Nyberg från Hultsfred var tio år blev hon sjuk och fick mardrömsbeskedet att hon hade fått cancer i form av en hjärntumör. 

Då blev det många turer till Linköping och BOND-avdelningen, som står för barnavdelning, onkologi, neurokirurgi och diabetes.

Tumören i en del av hjärnan opererades bort men kom dock tillbaka både 2001 och 2009. Hon lider fortfarande av hjärntumören och när hon låg inlagd på avdelningen i Linköping drabbades hennes kusin av leukemi, en kamp som han inte klarade av och föll offer för sjukdomen.  

– Efter allt som har hänt kände jag att jag ville göra en insats för BOND-avdelningen som både jag och min kusin vårdades på, säger Emma Nyberg. 

Samlade ihop 300 000 kronor

Tack vare två BOND-insamlingar (2013 och 2014) och med stöd från föreningar, företag och Lionsklubbar från närområdet lyckades de få ihop 300 000 kronor och kunde inviga ett sinnesrum på barnavdelningen för onkologi, neurokirurgi och diabetes (BOND) på Universitetssjukhuset i Linköping 2015.

– Jag försökte egentligen själv med en insamling 2012 men då gick det inte. Jag blev medlem i Lions som nappades direkt och jag trodde aldrig att det skulle bli så stort. Jag vet att sinnesrummet har kommit till användning och vid invigningen stod mina läkare och grät och torkade ögonen. De var glada för att jag gjorde något för BOND-avdelningen, säger Emma Nyberg. 

Ny insamling till nytt sjukhus

Nu ska hon försöka göra något liknande på barnavdelningen på Västerviks sjukhus. Under den gångna helgen arrangerade Emma Nyberg och Lions Club tillsammans med räddningstjänsten öppet hus på brandstationen i Hultsfred samtidigt som det samlades in pengar till att förbättra miljön på barnavdelningen på Västerviks sjukhus.

Lördagens insamling, den tredje i ordningen, gav 29 500 kronor och de kan även räkna in en del av brandmännens lön eftersom de ska skänka pengarna som de tjänade under lördagen.

– Jag kunde aldrig drömma om att det kunde bli så här stort. Alla i Hultsfred och runt omkring är så snälla och vill hjälpa mig med det här. Jag har aldrig fått in så mycket som jag fick i lördags, säger Emma Nyberg. 

"Gick som på moln"

Insamlingen till Västerviks sjukhus ligger mellan 75 000 och 100 000 kronor och inom kort vill hon dra igång arbetet. 

– Jag har haft möten med chefen på Västerviks sjukhus och allt ser likadant ut som det gjorde när jag vårdades för cancer på avdelningen 1999. Barnavdelningen kom till 1983 och de som jobbar och vårdas där är tacksamma om vi kan hjälpta till. Vi vill fräscha upp avdelningen och målet är att de ska få ett sinnesrum, säger hon och lägger till:

– Det finns betydligt mycket mer att göra i Västervik än i Linköping. Ett sinnesrum kostar 155 000 kronor och det känns så skönt att jag har hela min familj och släkt bakom mig, säger hon. 

Vad har du för reflektioner efter årets BOND-dag?

– Jag gick som på moln efteråt och jag var helt slut i kroppen på lördagen och somnade klockan 19.30. Man har jobbat med det sedan i juni och var så otroligt taggad. När det var klart så släppte allt. Jag är så tacksam för alla företag, Lions, räddningstjänsten, familj och vänner som ställer upp, säger han. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt