Venaborna uppmanas att koka upp vattnet i en kastrull eller vattenkokare tills det bubblar kraftigt för att eventuella bakterier ska dö.
Foto: Lotta Madestam
Så fort Andreas Nelson fick analysrapporten på torsdagsmorgonen inledde han arbetet med att nå ut med informationen att dricksvattnet i Vena misstänks innehålla bakterier.
– Det är inte bekräftat än, så vi vet inte exakt om det är koliforma eller E-kolibakterier. Man kan säga att vi har en fingervisning att det finns något i vattnet, så vi har våra direktiv att dra i gång processen, säger Andreas Nelson som så här långt inte hunnit få in uppgifter gällande invånare som känner sig dåliga.
Hur ser du på risken att folk ska bli sjuka?
– E-koli är betydligt värre, den är inte alls trevlig. Skulle det visa sig vara E-koli kan man få diarré, magbekymmer och feber, så det finns alltid en risk. Man ska absolut ta det på allvar, det ska man alltid göra.
Vad händer nu närmast?
– Vi försöker nå ut till alla i Vena och kommer även dela ut informationsblad till alla boende i Vena tätort. Nu kommer vi ta prover kontinuerligt varje dag och jag hoppas få svar på första provet redan i kväll. Vi ska få två godkända i rad för att kunna häva kokrekommendationen, så över helgen måste man ställa in sig på att det kommer vara så här.
Hur vanligt är det att det blir bakterier i dricksvattnet?
– Vi hade faktiskt kokrekommendationer i Vena förra året också. Då tog vi prov vid vattentornet som var drabbat, så vi hade ett företag som klorerade vattnet. Nu har vi hittat det i ledningsnätet. Jag vet inte vad det beror på.