Förra årets satsning på att att efterlysa överbliven frukt och grönt till kommunens kök blev lyckad. Även i år tar köken emot överflödet från odlare och trädgårdsägare, berättar Mikael Edholm, enhetschef. Foto: Arkivbild
Den som har en egen trädgård med fruktträd vet vilken utmaning det kan vara att ta till vara på all skörd. Förra året gjorde Hultsfreds kommuns måltidsservice en efterlysning där de efterfågade överbliven frukt och grönsaker för att kunna bjuda på i sina verksamheter. Satsningen blev inget annat än succé, och mängder av äpplen, päron, rabarber och till och med kantareller lämnades in och satte guldkant på tillvaron för till exempel förskolebarn och boende på kommunens äldreboenden.
Idén till satsningen fick kollegorna Mikael Edholm och Annie Hermansson, enhetschef respektive verksamhetschef på kommunens kostenhet.
– Vi fick se liknande initiativ i andra kommuner och började googla runt. Sedan ringde vi och frågade hur de gått till väga innan vi också gick ut med en efterlysning, berättar Mikael Edholm.
Responsen på efterlysningen blev fantastisk, och runt om i kommunens verksamheter bjöds det på pajer, saft, sylt och färsk frukt.
– Vi fick även in en del kantareller till äldreboendena. Det blev som en syssla för de äldre att sitta och rensa, och så blev det toast eller soppa efteråt. Det blev väldigt uppskattat
Kan välja vilket kök man vill lämna till
Även i år efterlyser kommunen frukt och grönsaker. För den som har något att bidra med är det bara att ringa till något av kommunens kök och komma överens om överlämning.
– Har man till exempel en förälder på något boende, eller barn på ett särskilt fritids så kan man välja vart man vill skicka sitt bidrag, säger Mikael.
Förra årets rekordår för äpplen och päron kan ha bidragit till att det till stor del var just äpplen och frukt som kom in till köken i kommunnen. Grönsaker är dock lika välkommet:
– Vi tar gärna emot både och!
Initiativet ser ut att bli en återkommande satsning.
– Jajjemän. Vi gör det gärna så länge vi får. Det är fantastiskt. Många har ju ett hobbyintresse för trädgård och odling, och många får mer skörd än de klarar av att göra av med, avslutar Edholm.