Många svenskar är oroliga att få eller ingen ska komma på deras begravning. Särskilt de yngre oroas.
Foto: MostPhotos
Att bli ihågkommen vid livets slut och att få en begravning där efterlevande och vänner dyker upp för att ta farväl är viktigt för svenskar. En halv miljon uppger att de oroar sig för en ensambegravning. I en undersökning gjord av Sifo och Verian på uppdrag av begravningsentreprenören Fonus gjordes 3 311 webbintervjuer av vuxna svenskar i februari i år.
Det är bland de i åldern 18 – 29 som oron för en ensambegravning är störst. Där svarade nio procent att det oroades av att ingen skulle komma på deras begravning. Bland äldre, i gruppen 50 – 84 år, var endast tre procent oroliga.
Viktigt med många på ceremonin
Enligt undersökningen tycker många dessutom att det är viktigt att deras ceremoni får många gäster. Speciellt bland religiösa.
Åtta procent av de medverkande i undersökningen tyckte det var viktigt med en välbesökt begravning och bland religiösa var det 13 procent som tyckte det var viktigt med många gäster.
Begravningsentreprenören Conny Sohlberg på Fonus kommenterar resultaten såhär:
–Jag tror att längtan efter att bli sedd och ihågkommen som människa är en stark känsla som följer oss genom hela livet och som blir ännu mer kraftfull när vi närmar oss döden. Som begravningsentreprenör möter jag människor vars oro handlar just om detta och om vem som kommer att finnas där under begravningen. Även om det förekommer så kallade ensambegravningar där ingen är på plats för att ta ett sista farväl är det dock väldigt ovanligt. Och i de fall det inträffar, ofta för att familj och vänner inte längre är i livet, ser vi på begravningsbyråerna till att alltid sammanstråla och finnas där för att skapa en värdig ceremoni.