Mikael Edholm är glad och tacksam över kommuninvånarnas givmildhet. Foton: Privat/MostPhotos
Efter förra årets succé där mängder av kommuninvånare donerade sitt överflöd av frukt, bär och grönsaker såg kommunens kostenhet till att det blev en repris på efterlysningen i år.
– Det är ju tråkigt när äpplen ligger och ruttnar i trädgårdarna, på det här sättet kan det komma till glädje hos andra istället, säger Mikael Edholm, som initierade nyheten ihop med verksamhetschef Annie Hermansson, sedan de sett liknande initiativ i andra kommuner.
Hur skulle du vilja summera det här andra året?
– Det skänktes mer förra året, men det har också varit ett sämre fruktår i år, än förra året. Man kan alltid önska mer, men vi är glada och nöjda för allt vi får in.
”Det var väldigt uppskattat”
Den som har en egen trädgård med fruktträd vet vilken utmaning det kan vara att ta tillvara på all skörd, och somliga plockar mer bär än de kan äta upp, bara för att det är skönt att gå i skogen.
Så folks givmildhet har ändå satt rejäl guldkant på vardagen för både barn och äldre, det är Mikael Edholm snabb att skriva under på.
– Jag vet att de fick både zucchini, grönkål, persilja och dill på Ringvägen i Virserum, nämner han som exempel. Det som stack ut var att de fick jättemycket kantareller till Vetlandavägen i Målilla, så jag tror de gjorde både sås och kantarellstuvning som användes till varma mackor. Det var väldigt uppskattat.
”Inget vi köper in”
Han vet också att det gladde de äldre att få färska nyplockade blåbär på gröten.
– Kantareller är inget vi köper in till kommunens verksamheter, det skulle bli alldeles för dyrt, och färskplockade blåbär kan vi inte heller köpa, så det är otroligt fint att privatpersoner kan skänka det. Det blir verkligen en guldkant, det är så otroligt fint.
Vilken är känslan du tar med dig, över att folk är så givmilda?
– Jag är otroligt tacksam över att folk ställer upp, att man vill varandra väl och känner att man vill ge. Det är så otroligt fin känsla, att man tar sig tiden att plocka och skänka till någon annan, säger Mikael Edholm och fortsätter:
– Jag vet också att det uppskattas bland personalen, att de får något annat. Det bakas och lagas olika grejer. Bara det att veta, att det kommer från trädgårdarna runt omkring ger en annan känsla.
Törs du lova en fortsättning redan nu?
– Ja, det hoppas jag absolut. Jag ser en fortsättning på projektet så länge inte Livsmedelsverket säger något annat. Alla ”bäckar små” är bra, och allt som ges kommer till användning på våra förskolor, skolor, fritids och särskilda boenden.