Annons:

Kommunen kritiseras – rakning ska ha kränkt brukares integritet

Hultsfreds kommun får kritik av IVO sedan rakning ska ha kränkt en brukares integritet. Foto: Ossian Mathiasson

Kommunen kritiseras – rakning ska ha kränkt brukares integritet

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) riktar kritik mot Hultsfreds kommun. En person med funktionshinder blev rakad på delar av kroppen utan att ha gett uttryck för någon sådan önskan och IVO anser att det handlar om en integritetskränkning.

Annons:

Enligt IVO har inte verksamheten tagit hänsyn till den enskildes rätt till självbestämmande, då man återkommande har genomfört vissa insatser utan att ta hänsyn till personens inställning. 

Klagomålen rör en händelse då den enskilde hade rakats på delar av kroppen och anmälaren för fram att detta var emot den enskildes vilja och ett kraftigt övergrepp och integritetskränkande mot en person i beroendeställning. 

Saknade brukarens perspektiv

IVO:s bedömning är att händelsen sannolikt inneburit en kränkning av den enskildes personliga integritet. Inspektionen har visat att den enskilde inte tycker om det och inte vill bli rakad. 

IVO bedömer att verksamheten inte har varit bemannad utifrån brukarnas behov sedan en inspektion visat att verksamheten påverkats negativt av brist på personal på både vardagar och helger. IVO anser i nuläget inte att vidta några ytterligare åtgärder med anledning av bristerna men kan komma att följa upp beslutet. I den lex Sarah-utredning som kommunen gjorde menar IVO att brukarens perspektiv saknades och utredningen ledde inte till någon anmälan.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt