Annons:

Minskad arbetslöshet i Hultsfred – sjunkande inom alla grupper

Foto: Arbetsförmedlingen

Minskad arbetslöshet i Hultsfred – sjunkande inom alla grupper

Den totala arbetslösheten minskar och det gör den även för unga och utrikesfödda. Totalt saknar 1 268 personer arbete i Hultsfreds kommun. Det är drygt 100 färre än förra året, visar Arbetsförmedlingens månadsstatistik för september.

Annons:

Men trots att siffrorna går åt rätt håll är det många kommuner i Kalmar län som har en bättre situation än Hultsfred. Den totala arbetslösheten ligger på 11,5 procent i september månad. I september förra året var det 13,4 procent. 

Hultsfred ligger över både läns- och rikssnittet. I riket är det 6,9 procent och i länet 7,6. I grannkommunerna Vimmerby och Västervik är arbetslösheten 6,7 procent respektive 8,0 procent.

I september månad var det 1 268 kommuninvånare som stod utanför arbetsmarknaden. Vid samma tidpunkt året innan var det drygt 100 fler.

Minskar bland utrikesfödda

Även bland de unga minskar arbetslösheten. Fortfarande är 14,4 procent av de unga utan arbete, men det är en minskning med en dryg procentenhet sedan september förra året. I riket är ungdomsarbetslösheten 9,0 procent och i länet 10,4 procent. 

I Vimmerby är ungdomsarbetslösheten klart lägre, där ligger den på 8,3 procent och i Västervik 12,2 procent.

Bland utrikesfödda, där arbetslösheten legat väldigt högt i Hultsfred, är den också sjunkande. 41,4 procent av de utrikesfödda saknar arbete. Det kan låta högt, men för ett år sedan var den över 50 procent. 

Snittet i riket är 20,2 procent bland utrikesfödda och i länet 30,7 procent. I Västervik är det 31,9 procent som saknar arbete och i Vimmerby 34,9 procent.

243 utan jobb länge

Sammanlagt fick 48 arbete under september månad. Arbetsförmedlingen fick in 44 nya jobb. 

Av dem som saknar arbete är det 243 som stått utanför arbetsmarknaden i två år eller mer, enligt Arbetsförmedlingens månadsstatistik.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt