Annons:

  • Hultsfredselever i stor europeisk tävling – vinnaren får åka till Bryssel

    Hanna Tuvesson, Alva Eckerstig, Ida Hansson, Alexander Lagerström, Tanya Meethian och Jennifer Albertsson deltog under gårdagen i en stor översättningstävling över hela EU. Lärare är Silvio Ghrayeb. Foto: Ossian Mathiasson

  • Hultsfredselever i stor europeisk tävling – vinnaren får åka till Bryssel

    Hanna Tuvesson och Alva Eckerstig har precis påbörjat provet som gjordes samtidigt på alla 750 skolor i EU. Foto:

  • Hultsfredselever i stor europeisk tävling – vinnaren får åka till Bryssel

    Tanya Meethian och Jennifer Albertsson.

  • Hultsfredselever i stor europeisk tävling – vinnaren får åka till Bryssel

    Ida Hansson och Alexander Lagerström.

Hultsfredselever i stor europeisk tävling – vinnaren får åka till Bryssel

Hultsfreds gymnasium var en av 20 svenska skolor som blev uttagna att delta i EU:s översättningstävling Juvenes Translatores. I går fick fem elever från gymnasiet testa sina färdigheter i tävlingen med 750 skolor från hela EU.

Annons:

Fem gymnasieelever från Hultsfred deltog under torsdagen i EU:s största översättningstävling Juvenes Translatores, som anordnades av EU-kommissionens översättningstjänst och som har hållits varje år sedan 2007. Syftet med tävlingen är att främja språkinlärning, flerspråkighet och översättning som yrkesval. 

Det här var första gången som Hultsfreds gymnasium blev utvalt att vara med i översättningstävlingen och de var en av 750 skolor från hela EU och en av 20 utvalda skolor i Sverige. 

– Vi är lyckliga över att vara en av bara 20 skolor från Sverige. Eleverna fick välja bland 552 språkkombinationer som bygger på EU:s 24 officiella språk, säger Silvio Ghrayeb, som är engelskalärare på Hultsfreds gymnasium. 

"Vi tänker globalt"

De fem Hultsfredseleverna – Alva Eckerstig, Hanna Tuvesson, Tanya Meethian, Alexander Lagerström och Jennifer Albertsson – och reserven Ida Hansson genomförde under två timmar på torsdagsförmiddagen provet, som gjordes skriftligt samtidigt i alla länder över EU.

Eleverna fick välja ut ett språk från länderna inom unionen som de sedan översatte till valfritt språk och proven skickas därefter direkt till Bryssel för behandling. Skolans fem elever konkurrerade med 95 andra svenska elever från 19 andra skolor runt om i landet om att vinna en resa till Bryssel i vår. 

– Det är viktigt för eleverna att få sätta sitt lärande i kontext och här på gymnasiet tänker vi globalt. Eleverna gillar faktiskt att tävla och använda sina kunskaper, både i klassrummet och utanför skolan, säger Silvio Ghrayeb. 

"Rätt enkelt för det"

Samtliga elever från Hultsfreds gymnasium, som dessutom går andra året på ekonomiprogrammet, valde att översätta från engelska till svenska och det enda hjälpmedlet som de fick använda sig av var några uppslagsböcker och lexikon. Eleverna kom rätt bra förberedda till provet då de har fått öva på några andra texter tidigare, läst förra årets vinnaröversättning och fått tips från lärare på skolan. 

– Engelska är mitt favoritämne, jag har rätt enkelt för det. Jag kollar på mycket serie och då har jag lärt mig mycket utan att jag tänker på det, säger Hanna Tuvesson. 

Det är sedan en vinnare från varje deltagande EU-land som får åka på en ceremoni till Bryssel under våren tillsammans med sina vårdnadshavare. 

– Där får vinnarna träffa professionella översättare från hela Europa, säger Silvio Ghrayeb.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt