Annons:

Ny vagnhall ska byggas i Västervik – får lokalt bidrag

En ny drifts- och vagnhall ska byggas på bangården i Västervik. Detta efter att Tjustbygdens Järnvägsförening, som bedriver smalspårsjärnvägen mellan Hultsfred och Västervik, får 1,6 miljoner kronor i bidrag från Sparbanksstiftelsen Tjustbygden.

Annons:

Den nya hallen är tänkt att inrymma fyra rälsbussar och innebär att i princip hela föreningens fordonspark, med undantag från en del godsvagnar, kommer att kunna förvaras inomhus när de inte används i trafik.

Hallen kommer att byggas i anslutning till det stora lokstallet och vändskivan där den tidigare verkstaden låg som revs i mitten av 1960-talet. 

När fordonen förvaras inomhus kräver de mindre underhåll och sparar pengar över tid för föreningen. Dessutom minskar förstås risken för klotter och annan skadegörelse.

En annan viktig aspekt är arbetsmiljön för de ideellt arbetande medlemmarna. Idag sker städning och annat underhåll ute på bangården efter trafikdagens slut. Nu kommer skötsel och annan service att kunna ske i hallen med tillgång till exempelvis dammsugare, städutrustning och källsortering för avfall. 

– En bonus är att vi utmed hallens ena långvägg kan skapa en inomhusförvaring i pallställ för våra reservdelar som vi idag förvarar i exempelvis olika vagnar och utomhus på området. Det blir enklare för oss och området kommer att även uppfattas som betydligt mera städat, säger Mikael Lövstedt, ordförande i Tjustbygdens Järnvägsförening.

Byggnationen planeras att börja efter sommarsäsongen 2019 och väntas stå klar vintern 2019/2020. Föreningen bygger spår till hallen medan själva konstruktionen och arbetet med grundläggning kommer att handlas upp av olika entreprenörer.


Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt