Annons:

Så stort blev underskottet i barn- och utbildningsnämnden:

Barn- och utbildningsnämnden gjorde ett stort underskott, vilket förvaltningschefen Martin Snickars redovisar.

Så stort blev underskottet i barn- och utbildningsnämnden: "Jobbar med att komma i balans"

När bokslutet för 2018 är klart visar det sig att barn- och utbildningsnämnden gjorde ett underskott på 1,7 miljoner kronor jämfört med budget. Det är ett bättre resultat än föregående år – och bättre än den sista prognosen.
– Vi drar över budget jämfört med liknande kommuner, säger barn- och utbildningschefen Martin Snickars.

Annons:

Underskottet kunde dock ha blivit betydligt större om det inte var för att kommunen inte lyckats rekrytera tillräckligt med tjänster till förskolan.

– Vi gör sju miljoner i överskott på förskolan och det beror på att vi inte lyckats rekrytera alla tjänster i förskolan. Det handlar om cirka 14 tjänster, säger Martin Snickars.

Underskottet på gymnasieskolan landar på sex miljoner kronor.

– Vi satsar på kvalitet på gymnasiet och allt handlar förstås om hur många som söker in. Vi har många program och försöker ordna utbildningen så att många är kvar i kommunen. Vi försöker ha många alternativ och inriktningar. Industritekniska programmet är en utökning och E-sportprogrammet går jättebra. Där är det fullt i både årskurs ett och två, och jättebra sökantal till nästa termin. Lärarbemanningen är densamma oavsett hur många som söker.

"Lite för dyra där"

Ett underskott på 1,7 miljoner kronor innebär en avvikelse på 0,6 procent. 

– Vi tittar självklart över budgeten hela tiden och gör allt för att vi ska hålla den. Vi drar över budget jämfört med liknande kommuner.

För grundskolan handlar det om ett minus på tre miljoner kronor.

– Vi ser att vi är lite för dyra där.

"Osäker budget"

Den sista prognosen pekade på ett underskott på 3,5 miljoner kronor och därmed blev bokslutet bättre. Men det finns flera osäkerhetsfaktorer inför 2019.

– Det har till största del att göra med förskolekön. Kommer vi kunna rekrytera i den omfattning vi tänker? Det gör budgeten väldigt osäker. Det är svårt att säga hur 2019 kommer se ut, men en del i alla rektorers uppdrag är att se över verksamheten, säger Martin Snickars.

I dagsläget uppgår förskolekön till 180 barn. 

– Men då blir det många lediga platser till hösten när vi skolar in nya barn. Det finns ett behov av en hel del nya platser, även att vi har öppnat fyra nya avdelningar och möjliggjort 60 platser. Vi har moduller i Virserum och på Örtagårdens förskola i Ekeberg. Vi behöver fylla på med fler och jobbar med att rekrytera mer personal för att kunna ta in fler barn.

Kommunen har fyra månader på sig att erbjuda ett barn en plats i förskolan – något man drar över för tillfället.

– Vi jobbar med att komma tillrätta med det och får se vad Skolinspektionen säger härnäst.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt