Annons:

Kommunen följer inte lagen – så påverkas familjerna:

Nu berättar en mamma om hur hennes familj påverkas av att kommunen inte följer lagen. Foto: Pixabay

Kommunen följer inte lagen – så påverkas familjerna: "Fått tacka nej till jobb"

Hultsfreds kommun lyckas inte ordna förskoleplats åt barnen inom de fyra månader som lagen säger. Det ställer till det för många familjer i kommunen och paret Johanna och Oskar, som har tre barn, har blivit drabbade av problematiken.

Annons:

Skolinspektionen ställer hårdare krav på Hultsfreds kommun som måste ta bort förskolekön till sommaren. 

Kommunen behöver vidta åtgärder så att skollagens krav på att barn ska erbjudas förskoleplats inom fyra månader efter det att önskan skickats in. 

Lång väntan på förskoleplats

Det är just nu något som inte riktigt fungerar i Hultsfreds kommun och en familj som har påverkats negativt av det är Johanna och hennes sambo Oskar med tre barn – femårig kille, treårig tjej och en tjej som är drygt ett år och tre månader.

– Det som har påverkat oss mest och varit jobbigast är att vi har fått saxa varandra via jobben. När han slutar så börjar jag, vi möts i princip bara i dörren och så har det varit sedan januari. Vi har inte fått så mycket tid för varandra. Jag jobbar så mycket helger som det bara går och man missar mycket tid med familjen, säger Johanna. 

Direkt när familjen fick sitt tredje barn i januari 2018 ansökte de om förskoleplats för att vara trygga med att få en plats i tid när hon fyllde ett år.

– Vi har egentligen inte fått någon information överhuvudtaget från kommunen men för en månad sedan sa de att de hade hittat en plats till vårt yngsta barn. Vi ville ha plats till januari 2019 men nu fick vi inte det förrän i mars, säger Johanna. 

"Stressigaste perioden i mitt liv"

När barnet var sex månader gammalt ringde kommunen och ville att Johanna skulle komplettera ansökan eftersom hon inte hade någon heltidstjänst. 

– De tjatade under lång tid på mig och frågade om jag hade fått ett jobb, vilket inte är så lätt när man inte har någon förskoleplats. Jag har fått tacka nej till jobb för att vi inte har det, säger Johanna. 

Hur har ni fått den här förskoleplatsen då?

– Jag har ringt i princip varje dag sedan i januari, jag tycker synd om de stackars administratörerna som bara är en mellanhand och tar emot ansökningarna och skickar de vidare till cheferna, säger hon och fortsätter:

– Jag har ringt alla möjliga personer, framför allt förskolechefer, för att få svar. Tar det två eller tre månader? Tar det veckor? Eller tar det ett halvår? Vi har inte vetat något.

Hur vill du summera den senaste tiden?

– Jag kan säga att det har varit den stressigaste perioden i hela mitt liv, jag har aldrig varit med om ett sådant avancerat pussel. Jag fick gå ner 50 procent på jobbet på grund av att vi inte har någon förskoleplats. 

"Inte sett till vår familjs framtid"

För en dryg månad sedan, två månader efter att deras yngsta barn egentligen skulle ha börjat på förskolan, kom beskedet att hon skulle få börja förskoleklass på Örtagårdens förskola i mitten av mars.

– Att man ska behöva tjata för att få en förskoleplats känns inte bra. Det känns som att tjatet har gjort att vi har fått platsen. Enligt kommunens hemsida står det att man ska få en och halv månad på sig att förbereda sitt barn inför förskolan men vi har bara fått tre veckor. 

Om det finns flera sökande än platser till en viss förskola gäller i första hand syskonförtur och i andra hand ansökningsdatum. Det är också något som upprör Johanna då de två äldsta barnen går på Oredans förskola och den yngsta har börjat på Örtagårdens förskola. 

– De har inte sett till vår familjs framtid i längden. Det har gjort oss väldigt upprörda.

Får åka till tre ställen – om ett år

De är tacksamma för att de har fått en förskoleplats men inser att det kommer uppstå svårigheter om ett år.

– Om ett år får vi tre olika ställen att åka till. Vårt äldsta barn börjar på Lindblomskolan samtidigt som den mellersta är kvar på Oredans förskola och den yngsta ska vara på Örtagårdens förskola. Då tar det ungefär 45 minuter att lämna tre barn på, det blir mycket åkande. Jag skulle vilja säga att de inte har tänkt till, säger hon och fortsätter:

– Vi är tacksamma för att vi har fått en plats och är inte giriga. Det kommer inte gå i längden. Vi har pratat med kompisar och närstående som säger att det inte kommer fungera för vår familj. Jag hoppas att den yngsta kan få en plats på Oredan i höst, vi ska skicka in en omplaceringsansökan. Vardagen kommer bli jobbig om det inte funkar.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt