Annons:

Ebba, 5, har blivit städgeneral i Silverdalen:

Femåriga Ebba har tröttnat på nedskräpningen och plockar massa skräp under promenaderna med sin mamma Fanny Lampert. Foto: Privat

Ebba, 5, har blivit städgeneral i Silverdalen: "Trött på nedskräpningen"

Femåriga Ebba har tröttnat på att folk slänger skräp av lathet och dumhet. Nu har hon tagit upp kampen mot nedskräpningen och plockar upp massa skräp i Silverdalen.
– Hon är trött på nedskräpningen, säger mamma Fanny Lampert.

Annons:

När snön försvann för flera veckor sedan blev skräpet på marken åter synligt. Därför har femåriga Ebba börjat plocka upp efter andra när hon följer med mamma Fanny Lampert på hennes promenader i Silverdalen. 

– Vi är ute och går en del i samhället och det började med att hon plockade skräp och la det i hundbajssoptunnor. Efteråt sa hon att hon måste ha med sig handskar och påse nästa gång vi är ute och går och så har det fortsatt. Då har hon sett att det ligger väldigt mycket skräp längs med gatorna i Silverdalen och hon gillar inte det. Jag pillar gärna inte i skräp som ligger men hon vill det, säger Fanny Lampert till Dagens Hultsfred. 

Under måndagens städpromenad i Silverdalen hittade Ebba bland annat kartonger, bandage, plastartiklar, servetter och fimpar som hon plockade upp och la ner i plastkassen.

– Hon kommer vilja ha med sig påse och handskar jämt. Hon är trött på att människor skräpar ner, hon gillar inte det. Hon ville att jag skulle kontakta tidningen och säga att folk inte ska skräpa ner. Jag frågade henne varför hon gör det och då svarade hon att djuren inte ska få ont i magen. Det är fint sagt, säger mamma Fanny Lampert. 

"Det hon gör är viktigt"

Nu har Ebba varit ute fem gånger och rensat Silverdalen på allt skräp som finns i naturen. 

– Jag tycker att det är häftigt att så små barn tar sådana initiativ. Det är egentligen inte meningen att barn ska ta sådana initiativ på egen hand men det hon gör är viktigt, säger Lampert.

Vad har fått henne att göra detta?

– Hon har inte fått det från oss men hon tänker mycket på djuren och vi pratar ganska mycket om rådjur. Hennes farmor har också påpekat att det ligger skräp ute i naturen och att det inte är bra. Hon har säkert varit en inspirationskälla. 

Siktar på städdag i april

Lampert har funderingar på att få ihop en städdag i Silverdalen i april och engagera flera andra barnfamiljer. 

– Det vore kul att samla några barnfamiljer och låta barnen gå en runda och plocka skräp. Det finns ganska mycket barnfamiljer i vårt område och under en sådan promenadstäddag kan man till exempel gå på gatorna vid skolan och affären. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt