Annons:

Torrt i marken – då bränner Länsstyrelsen 14 hektar

Länsstyrelsen bränner 14 hektar för att förbättra för djurlivet. Foto: Länsstyrelsen

Torrt i marken – då bränner Länsstyrelsen 14 hektar

I början av veckan kommer Länsstyrelsen genomföra en så kallad naturvårdsbränning av 14 hektar i Hultsfreds kommun. Syftet är att ge bättre förutsättningar för växter och djur som behöver en brand för att överleva.

Annons:

Bränningen görs på grund av torkan och ytan är 14 hektar och bränningen genomförs i  naturreservatet Björnnäset i Hultsfreds kommun mellan 29 april-1 maj.

På sin hemsida skriver Länsstyrelsen att bränningen måste göras när det är riktigt torrt i marken och att de genomförs av experter på ett "mycket kontrollerat sätt".

Syftet är alltså att förbättra för de växter och djur som behöver bränder. 

"Det har brunnit i våra skogar sedan urminnes tider och de arter som lever där är anpassade till detta. En del insekter, svampar och växter är dessutom helt beroende av bränd skog för att överleva. Många fåglar, som till exempel den tretåiga hackspetten, äter de larver och insekter som lever i brända träd. Frön från brandnäva och svedjenäva behöver hettas upp av brand för att kunna gro. Genom att genomföra kontrollerade naturvårdsbränningar hjälper vi de arter som annars skulle försvinna", skriver Länsstyrelsen. 

Naturvårdsbränningar görs i området som har skapade gränser i naturen eller så skapas gränser för att hålla branden under kontroll. 

 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt