Annons:

Länsstyrelsen ger upp hoppet om tusenåriga turismmålet

Efter tusen år har Kvilleken utanför Vimmerby fått nog. Foto: MostPhotos

Länsstyrelsen ger upp hoppet om tusenåriga turismmålet

Det lär vara Sveriges äldsta – och kanske också grövsta – träd. Men nu har Kvilleken utanför Rumskulla fått nog. Länsstyrelsen har gett upp hoppet om eken, enligt Vimmerby Tidning.
– Vi har gjort vad vi har kunnat under de senaste åren, säger Jerry Svensson vid Länsstyrelsen till VT.

Annons:

Kvilleken är ett av kommunens främsta turismmålet och det gamla trädet har till och med fått ett eget naturreservat. Trädet är tusen år gammalt och mäter sanslösa 13 meter i omkrets. Nu går det mot en säker död. Enligt Vimmerby Tidning har Länsstyrelsen gett upp hoppet om att få eken att öveleva. 

– Visst känns det lite sorgligt, men vi har inga fler ess i rockärmen. Nu får eken leva resten av sitt liv i stilla ro så länge den själv orkar. Vi har gjort vad vi har kunnat under de senaste årenmen det är bara att konstatera att vi inte kommer klara den. Exakt när trädet kommer dö är svårt att uttala sig om – det kan gå väldigt snabbt men det kan också ta något år, säger länsstyrelsens reservatsförvaltare Jerry Svensson till VT.

Inleddes med sabotage

Ekens nedgång inleddes med en skadegörelse för snart femton år sedan. 

– Det hela började med ett sabotage 2005. Då kapades ett av trädets järnband av, uppenbarligen i tron att eken skulle må bättre utan. 

Det lär ta lång tid för naturen att bryta ned Eken. 

– Den kommer att finnas kvar länge än, och i dött skick utgöra en fantastisk grund för biologisk mångfald. Eken är en av våra största biologiska turistmagneter och kommer förhoppningsvis vara det även i framtiden. Det är något vi får planera för och jobba pedagogiskt med, säger Jerry Svensson, även det till VT. 

 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt