Annons:

Välkände politikern nekas att skjuta tranor:

Centerpolitikern och lantbrukaren Per-Inge Pettersson ville skjuta tranor men får nej hos Länsstyrelsen. Foto: Ossian Mathiasson

Välkände politikern nekas att skjuta tranor: "Var väldigt aggressiva"

Den lokale Centerpolitikern Per-Inge Petterssons ansökan om att bedriva skyddsjakt på tranor får avslag från Länsstyrelsen.
– Jag tycker att de inriktar sig alldeles för mycket på att de vill se stora skador innan de kan tänka sig att ge skyddsjakt, säger han till Dagens Hultsfred.

Annons:

För två veckor sedan ansökte politikern och lantbrukaren om skyddsjakt på tranor hos Länsstyrelsen och angav att mellan fem och tio tranor uppehöll sig på hans nysådda fält i Åkerö utanför Mörlunda. 

Han kände oro för att tranorna skulle orsaka ojämnheter i fälten med jordinblandning i nästa års vallskörd. Vallen skördas i sin tur till hästhö av fin kvalité och Pettersson anser att han har stora krav på att leverera hö av toppkvalité. 

– Vi har problem med tranor på Mörlundaslätten. Jag sådde tidigt och tranorna var väldigt aggressiva på fältet så jag har gjort allt man kan göra. Nästa steg var att få skjuta en trana som ett avskräckande exempel men det får jag inte av länsstyrelsen, säger Per-Inge Pettersson och fortsätter:

– Trycket på tranor har minskat när säden har kommit upp. Förut var det tranor på fältet varenda dag. Vi åkte tre gånger varje dag och skrämde bort tranorna. Det var alltifrån tre till 25 tranor varje gång. 

Har satt upp fågelskrämmor

På åkrarna finns ett 20-tal fågelskrämmor uppsatta efter Länsstyrelsens tips för att avskräcka tranorna från att vara på Petterssons åkrar. 

– Det hjälpte marginellt. De har varit i stort varenda dag på fältet sedan vi sådde för två veckor sedan. Det var som värst i början när det var nysått.

Vilka problem ser du med att ha tranorna på dina åkrar? 

– När det gäller spannsmålskörden så tror jag inte att den kommer påverkas så mycket. Vårt största bekymmer är att vi har gjort insåning för att vi ska ha vallskördar nästa år och i ytterligare tre år. Det är viktigt att man har det jämnt och fint dör att få bra kvalité på vallfodret. Det var det jag kände störst oro kring när de stod och sparkade upp i marken och gör det ojämnt. 

Länsstyrelsen har besiktigat de fält som Pettersson anser att tranorna har orsakat skada och bedömer att det finns risk för fortsatt skada. Besiktningen visade att tranorna inte ätit av utsädet utan att de troligen letar efter insekter eller annan föda och att ojämnheterna som de orsakat var av mindre omfattning.

"Vill inte ha några skador"

Länsstyrelsen gör bedömningen att det i nuläget inte finns en risk för allvarlig skada som kan motivera en beviljad skyddsjakt.

Hur ser du på Länsstyrelsens beslut?

– Jag tycker att de inriktar sig alldeles för mycket på att de vill se stora skador innan de kan tänka sig att ge skyddsjakt. Jag vill inte ha några skador och vill skydda mig innan det händer något. När jag har fått stora skador så kan jag inte ha vallfoder.  

Vad händer nu?

– I och med att tranornas närvaro har minskat så har jag inte tänkt att överklaga det till Förvaltningsrätten.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt