Annons:

Ny utställning om Hultsfredsfestivalen – invigs på nationaldagen

Stefan Ölvebring på Svenskt Rockarkiv har iordningställt en ny utställning om Hultsfredsfestivalen och Rockparty i Klubben-lokalen. Som besökare får man bland annat en inblick i hur campinglivet kunde se ut under festivalen. Foto: Ossian Mathiasson

Ny utställning om Hultsfredsfestivalen – invigs på nationaldagen

The Walk invigdes i september förra året. Nu finns alla möjligheter att få mer information om Hultsfredsfestivalen och föreningen Rockparty. Lokalprofilen Stefan Ölvebring har gjort en ny utställning ”Home Sweet Hultsfred” som har invigning på Klubben på nationaldagen.

Annons:

The Walk, den två kilometer långa hyllningen till Hultsfredsfestivalen, gör att besökarna får bekanta sig med historien om Sveriges mest legendariska musikfestival. En av initiativtagarna till det projektet var Stefan Ölvebring på Svenskt Rockarkiv. 

Under nästa år ska han flytta sin verksamhet till det nya biblioteket i Hultsfred och han har i ett tidigt skede börjat se över sitt material. 

– När jag höll på så tyckte jag att det hade varit coolt att göra om Klubben till ett museum. Kultur och fritid tyckte också att det var en bra lösning. Utställningen kommer ha nära till rockarkivet när vi flyttar nästa år och det blir också starten på The Walk. Delar av utställningen har funnits på Rock City, säger Stefan Ölvebring. 

Som besökare kan man följa och se Hultsfredsfestivalens historia och Rockpartys arbete. 

– Det finns många aspekter i utställningen som inte handlar om musik och festival. Man kan kolla in campingliv, kärlek, mat eller politik. Jag har tänkt fånga många olika teman, säger Ölvebring. 

Visar åtta timmar film

Vilka artister och band spelade egentligen på Klubben under alla festivalår? Hur såg artisternas kravlista ut på saker som de ville ha i sin lounge? Vilka oväntade uppträdanden gjordes? Hur såg budgeten ut för första festivalåret (1986) i jämförelse med 2007 års festival? Vad lämnade artisterna kvar efter sig i loungerna? Det är några av frågorna som man får reda på om man besöker den senaste utställningen om Hultsfredsfestivalen som även bjuder på mängder av bilder och åtta timmar med filmat material. 

– Jag har skapat ett mediarum som visar åtta timmar film som bara står och rullar och bilder i massor. Jag har försökt få till en blandning, säger Ölvebring. 

Hur stor av Hultsfredsfestivalen är samlad i denna utställning?

– Svårt att säga. Rockparty var duktiga på att arkivera sitt material så jag får inte plats med precis allting här inne. Alla affischer sitter givetvis på plats och jag försöker få fram mycket bilder. Jag har också mycket pressklick som jag har delat in i femårsintervall.

Nytt innehåll i The Walk

På nationaldagen blir det alltså invigning av den nya utställningen, som har fått namnet ”Home Sweet Hultsfred” och dessutom blir det nyinvigning av besöksmålet The Walk. 

– Skyltarna är samma som tidigare men det digitala innehållet har utvecklats. Vi har lagt till nya filmer så man kan välja ytterligare några filmer vid olika skyltar. 

Finns det material i utställningen som man även kan se på The Walk?

– De överlappar nog varandra på sina ställen och här blir det lite mer. Man kan nog gå på båda ställena och känna att det är vettigt. Jag vill visa bredd och allt möjligt från Hultsfredsfestivalen. Jag har 55 000 bilder och 2 000 timmar med filmat material så det finns hur mycket som helst. Här kan man sitta en hel dag och kolla film. 

Hur ser framtiden ut för utställningen?

– Utställningen försvinner inte från Klubben i första taget. 

Det händer mer i Hultsfred på nationaldagen och det handlar om nyinvigning av Folkets Park, premiär för Lönnebergaträffen och Smalspåret kör festivaltåg mellan Hultsfreds station och Folkets Park. 

Utställningen kommer ha öppet under sommaren där de har sommarjobbare anlitade via Hultsfreds kommun. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt