Annons:

Nostalgidag på Virserums station – se massvis med bilder här

I helgen anordnade Föreningen Smalspåret Växjo-Västervik nostalgidagar utmed banan. På stationen i Virserum samlades MG-entusiaster, Lions, Bilkåren och många andra för att under söndagen umgås och ha aktiviteter.

Annons:

MG-klubben hade ett dussintal bilar som var uppställda runt stationsplanen. Allt från äldre MGA, MGB och Midgets med mycket kromdetaljer till modernare MG F-modeller. Det dök även upp andra bilar av äldre årgång som Volvo Amazon, Triumph och Peugeot 403. Bilkåren fanns på plats för att informera om sin verksamhet och kunde locka speciellt yngre med olika kurser som lätt MC- och EU-mopedutbildningar.

För de som kom dit med mopeder och traktorer hade man ett veteranrally och manöverprov intill stationen.

Kända bussar

Ett av de fordon som drog till sig mest uppmärksamhet var en SJ-buss från 1966 som tillhörde Magnus Knutsson. Hemma i Jönköpingstrakten har han ett tjugotal veteranbussar som används vid filminspelningar.

– Jag renoverar dem och så kommer de till användning när man gör reklam, långfilmer och TV-serier. Det finns ett stort behov av tidstypiska bussar. De har varit med i till exempel Monica Z, Vår tid är nu och senast i filmen om Ted Gärdestad. Vi gjorde även en scen i Nordeareklamen där jag själv är med som busschaufför och skjutsar en gravid dam, berättar han.

Både Magnus buss och rälsbussarna tog turer ner till Åseda för de som behövde stilla nostalgin med mer än att bara titta på fordonen och vid cafévagnen serverades korv samt fika med sju sorters kakor.

Barnteater och chokladhjul

Som sig bör hade nostalgikiosken och stationshuset öppet där man kunde köpa förfriskningar och lära sig mer om järnvägens historia och hur föreningen sköter den. Helgen till ära hade man dessutom specialerbjudande för de som ville bli medlemmar.

Bland besökarna fanns en del ditresta turister som tyckte det var en aning exotiskt med lantliga järnvägar, cykeldressiner och en station bevarad i så fint skick. Lions hade ett chokladhjul på plats som gick varmt och efter lunch så samlades barnfamiljerna på bänkarna vid scenen för att se Mamma Mu och Kråkan som skojade och sjöng.

Stefan Härnström

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt