Annons:

På väg mot stort minusresultat – äldreomsorgen får mer pengar 2020

Socialnämnden ser ut att gå mot ett stort minusresultat för 2019. Foto: Ossian Mathiasson

På väg mot stort minusresultat – äldreomsorgen får mer pengar 2020

Hultsfreds kommun är på väg mot ett underskott på 9,6 miljoner kronor och socialnämnden är värst i klassen med ett förväntat minus på 8,8 miljoner kronor.
– Det blir svårt att få en ekonomi i balans till 31 december när vi tittar på prognosen, säger socialnämndens ordförande Per-Inge Pettersson (C).

Annons:

Prognosen efter april månad ser ut att bli ett resultat på minus 8,8 miljoner kronor. Störst underskott får omsorgen om personer med funktionsnedsättning och psykiatrin med en prognos som visar ett totalt underskott på 6,5 miljoner kronor. 

– Det beror delvis på att vi har tomma platser, vilket gör att det inte är fullt ut rätt bemannat. Det blir lite för dyrt per person som man hjälper i en gruppbostad när alla platser inte är tillsatta, säger Per-Inge Pettersson.

Hur ska ni lösa den biten? 

– Antingen får någon grannkommun köpa plats för att komma in eller att vi får avveckla en gruppbostad, då skulle den ekonomin bli något bättre. Jag har svårt att se att vi kommer lösa det under 2019. Inför 2020 så ska det vara möjligt att förbättra ekonomin inom omsorgen för funktionshindrade, säger Pettersson. 

Minus för äldreomsorgen

Äldreomsorgen går enligt prognosen ett totalt underskott på cirka 3,3 miljoner kronor och då handlar det i huvudsak om hemtjänsten. 

– Även här blir det svårt att lösa underskottet under 2019. Det finns vissa hemtjänstområden som har en del kvar att göra för att hålla sin budget och det finns områden som klarar sin budget. Det är en fråga som vi får jobba intensivt med, säger Pettersson. 

Han berättar också att socialnämnden har beslutat sig för att addera 2,7 miljoner kronor i äldreomsorgens budget till nästa år. 

– Vi har för lite budget inom hemtjänsten, det är därför vi ökar på beloppet och gör en omfördelning inför 2020. Vi har behov av mer pengar, säger Pettersson. 

Individ- och familjeomsorgen går mot ett underskott på cirka 1,1 miljoner kronor. 

"Handlar om att minska ned"

När ekonomichefen Henric Svensson berättade att Hultsfreds kommun går mot underskott på 9,6 miljoner var socialnämnden den kategori som stack ut i negativ bemärkelse. 

Kommunalrådet Lars Rosander (C) sa då att socialnämnden får i uppdrag att vidta åtgärder. 

”Det handlar om att minska ned och hålla budget. Vi vill att man redovisar vilka åtgärder man tänker vidta. Sedan brukar det bli bättre vid årsskiftet, men det kan också rinna iväg åt andra hållet”, sa Lars Rosander då. 

Partikamraten Per-Inge Pettersson svarar:

– Det är svårt att få en ekonomi i balans till 31 december när vi tittar på prognosen. Vi jobbar för att det ska bli bättre för varje dag som går. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt