Annons:

Kravet: Sjukvården ska spara 100 miljoner kronor

Tuffa tider väntar sjukvården i länet. Foto: Jakob Karlsson

Kravet: Sjukvården ska spara 100 miljoner kronor

Drygt 100 miljoner kronor ska sparas inom Region Kalmar län. Och den ekonomiska krisen slår direkt mot sjukvården.
– Vi måste spara, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist.

Annons:

Det är jobbiga tider för Region Kalmar län. Regionen, tidigare landstinget, ser ut att göra ett underskott på drygt 120 miljoner kronor i år, enligt prognosen.

Det får nu effekter. 

Verksamheterna ska spara 100 miljoner kronor. 

– Vi har inte lagt fram något sparpaket. Det vi däremot har gjort är att vi tydligt har markerat till verksamhetsledningen att antagna budgetar måste hållas. Vi har en utmaning att strama åt för att sänka kostnadsutvecklingen, men verksamheterna arbetar hårt med att ta fram handlingsplaner så jag är hoppfull för att vi ska lyckas vända den ekonomiska nedgången, säger regionrådet Anders Henriksson (S) till Barometern.

Men hälso- och sjukvårdsdirektören Johan Rosenqvist säger så här:

– Det är korrekt att vi inte har fått något sparpaket att genomföra men att vi har också fått klara besked, vi måste spara. Vi ska sänka kostnader, bryta den snabba kostnadsutvecklingen och minska kostnaderna för inhyrd personal. Men vi ska också komma ihåg att de besparing på ungefär 100 miljoner kronor ska göras i verksamheter som tillsammans har 4 miljarder kronor att hantera, säger Johan Rosenqvist till Barometern.

"Arbetar för fullt"

Det handlar om runt 100 miljoner kronor totalt. 60 av dem för Länssjukhuset i Kalmar och 30 miljoner på Västerviks sjukhus. På Oskarshamns sjukhus handlar det om cirka tio miljoner kronor.

Hur det ska gå till är frågan.

– Det är just den frågan vi arbetar för fullt med just nu. Varje sjukhus, och även primärvården och Diagnostiskt centrum, har fått i uppdrag att ta fram olika besparingsförslag. Självklart handlar det om stora saker som att sänka våra bemanningskostnader som är vår verksamhets allra största kostnad. Vi ser också över allt annat, både stort och smått exempelvis våra inköpskostnader. Men det allra viktigaste är att sänka vår ökande kostnadsutveckling. Lyckas vi med det sparar vi snabbt stora pengar, säger Johan Rosenqvist till tidningen.

På tre år sjukhusvården i länet gått med drygt 870 miljoner kronor i underskott.

Fakta

 

 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt