Annons:

Fånge vill ha ersättning för

Kriminalvården region Öst yttrar sig om en JO - anmälan från en fånge

Fånge vill ha ersättning för "personalens maktmissbruk" – fick klä av sig naken

En man som skrevs in vid anstalten i Västervik tidigare i år, fick klä av sig naken inför en övervakningskamera, vilket han inte ville men tvingades till. Han anmälde Västerviks anstalten till Justitie – Ombudsmannen (JO). Nu yttrar sig Region Öst om mannens anmälan.

Annons:

Fången anser att om JO kommer till den slutsatsen att kriminalvårdsanstalten i Västervik har gjort fel, ska han tilldömas ersättning, för det maktmissbruk personalen utsatt honom för.

I sitt yttrande beskriver Kriminalvården region Öst om de rutiner som gäller vid intagning av nya fångar på anstalten.

Genomförandet av visitationer och kroppsbesiktningar utgör en viktig del i Kriminalvårdens arbete med att tillse att miljön för intagna och personal är drogfri och säker. Den som ska tas in i anstalt ska kroppsvisiteras eller kroppsbesiktigas för eftersökande av otillåtna föremål när han eller hon kommer till anstalten, om det inte är uppenbart obehövligt.

Kamerabevakning sker för att trygga säkerheten för närvarande personal och utgör därtill ett skydd för den intagne mot otillbörlig behandling. Region Öst konstaterar att det av kamerabevakningslagen också följer att fysiska personer ska skyddas mot otillbörligt intrång i den personliga integriteten.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt