Annons:

Sanslösa ökningen i Vimmerby – priserna har fördubblats

Priset på bostadsrätter har ökat med över 100 procent i Vimmerby. Foto: Fastighetsbyrån

Sanslösa ökningen i Vimmerby – priserna har fördubblats

Den som köpte en bostadsrätt i Vimmerby 2014 gjorde en bra investering. I genomsnitt har värdet på bostadsrätter i kommunen ökat med över 100 procent. Det visar siffror som Fastighetsbyrån tagit fram.
– De kommuner som sticker ut med hög procentuell prisökning är ofta mindre orter där bostadsrättsmarknaden kommit igång och antal försäljningar ökat kraftigt, säger Johan Engström, vd på Fasighetsbyrån i ett pressmeddelande.

Annons:

2014 kostade en bostadsrätt i Vimmerby 409 273 kronor i genomsnitt. I år ligger priset på 830 789 kronor – en ökning på 103 procent på fem år. I kronor räknat har priset stigit med drygt 420 000.

Vimmerby är därmed den kommun i Kalmar län där priserna ökat mest. Tvåa på listan är Västervik med 90 procent. Där ligger snittet på 984 581 kronor.

I riket är ökningen 28 procent. Snittpriset ligger på 2,4 miljoner kronor.

– De kommuner som sticker ut med hög procentuell prisökning är ofta mindre orter där bostadsrättsmarknaden kommit igång och antal försäljningar ökat kraftig. I Kalmar län är detta en utveckling man känner igen i framförallt Vimmerby, Västervik och Oskarshamn. I vissa kommuner är det nyproduktion som drar upp snittpriserna rejält, säger Johan Engström.

Större ökning än Stockholm 

Priserna i Kalmar län har faktiskt haft en högre procentuell ökning (33) jämfört med Stockholms län (33). Mest har priserna ökat i Dalarna med 91 procent.

– På fem års sikt ser vi tydliga prisökningar i hela landet. Dock har vi haft en avmattning de senaste två åren och det är tydligt att det främst är i storstäderna. Ser man till värdeökning i kronor så är det inte längre storstadslän och -kommuner som dominerar listorna. Överlag så har prisskillnaderna i landet jämnats ut något, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.

Hultsfred finns inte med på listan eftersom antalet försäljningar i januari var lägre än 10 under den period som mättes. 

"Helt fantastiskt"

Magnus Boberg är franchisetagare i Vimmerby och kommenterar utvecklingen såhär: 

"Vi ser att Vimmerby toppar listan i procentuell ökning. Helt fantastiskt och välförtjänt då det i våra ögon varit förhållandevis låga priser i Vimmerby. I Hultsfred har vi inget tillförlitligt statistiskt material på grund av av för få försäljningar över tid. Men vi ser ändå en stor efterfrågan och markant prisökning på bostadsrätter även där. Uppgången hos oss kan väl närmast förklaras med det jag nämnde tidigare historiskt mycket låga priser, men också en ökad efterfrågan att bosätta sig i våra trakter. Vad vi kan se är att det låga utbudet blir som en flaskhals. Vi har också framgångsrikt sålt två projekt med nyproduktion som säkerligen påverkat siffrorna". 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt