Annons:

Migrationsverket gör nytt ställningstagande om Syrien – kan påverka asylsökande

Det är inte längre lika allvarligt i alla delar av Syrien, anser Migrationsverket. Foto: Mostphotos/Genrebild

Migrationsverket gör nytt ställningstagande om Syrien – kan påverka asylsökande

Säkerhetssituationen i Syrien är fortsatt allvarlig, men konfliktnivån i några av landets provinser har sjunkit. Det anser Migrationsverket.
Det nya ställningstagandet kan påverka nya asylsökandes möjlighet att få uppehållstillstånd i Sverige.

Annons:

Migrationsverket har gjort ett nytt rättsligt ställningstagande om skyddsbehov för personer från Syrien. Enligt Migrationsverket är säkerhetssituationen i landet fortsatt allvarligt, men bedömningen är inte längre att alla i hela landet riskerar att drabbas av urskillningslöst våld.

– Trots att vi ser en minskad konfliktnivå i vissa provinser kommer många syrier även i fortsättningen beviljas asyl i Sverige på grund av den osäkra situationen i landet, säger Fredrik Beijer, rättschef vid Migrationsverket, i ett pressmeddelande.

I sex provinser kvarstår den konfliktnivå som innebär att alla och envar som vistas där riskerar att drabbas av urskillningslöst våld. Det gäller bland andra provinserna Aleppo, Idlib och Raqqa. Ingen som har hemvist där kommer att utvisas dit från Sverige. 

Tidigare bedömde Migrationsverket att alla och envar i samtliga provinser riskerade att drabbas av urskillningslöst våld. 

Största gruppen i Sverige

Sedan 2012 har syrier utgjort den största gruppen asylsökande i Sverige och sedan konfliktens början, 2011, har över 115 000 personer också beviljats asyl. För närvarande väntar runt 1 300 syrier på beslut i sitt asylärende. 

Drygt 26 500 personer kommer under de närmaste tre åren behöva ansöka om att förlänga sina tillfälliga uppehållstillstånd hos Migrationsverket.

– De påverkas inte av det nya rättsliga ställningstagandet, utan det gör enbart nya asylsökande. De som redan är här i Sverige och som har fått skyddsstatus som flykting eller alternativt skyddsbehövande behåller den statusen. De behöver inte ange nya asylskäl när de ansöker om förlängt uppehållstillstånd, om skälen är desamma som tidigare, säger Fredrik Beijer.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt