Annons:

Välbekant ansikte utsedd till litteraturutvecklare i länet – får bas i Vimmerby

Kulturprofilen Anna Mellergård har utsetts till ny litteraturutvecklare i Region Kalmar. Foto: Pressbild

Välbekant ansikte utsedd till litteraturutvecklare i länet – får bas i Vimmerby

Det blir välbekanta kulturprofilen Anna Mellergård som blir litteraturutvecklare i Kalmar län. Kontoret kommer vara placerat i Vimmerby, där länets litterära centrum kommer att ligga.
– Jag har haft för vana att starta, bygga upp, driva och utveckla en rad verksamheter inom det konstnärliga området och kallas därför ofta för "kulturentreprenör". Här i Småland har jag bland annat startat Kulturakademien i Mariannelund och är även initiativtagare och medgrundare till filmmuséet Filmbyn Småland, säger hon i ett pressmeddelande.

Annons:

I uppdraget ingår bland annat metodutveckling inom läs- och skrivfrämjande, rekrytering av regionförfattare samt genomförandet av den internationella litteraturfestivalen Vimmerby berättar.

Anna Mellergård är utbildad litteraturvetare och bibliotekarie och har en lång erfarenhet inom kultursfären. Tjänsten innebär att Mellergård blir litteraturutvecklare samt verksamhetsledare och strateg inom Länslitteraturen i Region Kalmar län. 

År 2015 tilldelades hon Eksjö kommuns kulturpris med motiveringen: ”För sitt enastående engagemang att genom konsten lyfta enskilda människor såväl som ett helt samhälle”. 

- Det är exakt det jag vill. Det är det som är min drivkraft. Viljan och tron på att både enskilda människor och samhället i stort berikas, förändras och växer i konstnärliga och kulturella möten, säger Mellergård. 

"Nyfiken på dem alla"

Länslitteraturens övergripande uppdrag är att bevaka, tillgängliggöra och stärka litteraturen och det litterära skapandet i Region Kalmar län. Ola Gustafsson är ordförande i styrgruppen: 

– Från styrgruppens sida är vi oerhört glada över att få hälsa Anna välkommen i sin nya roll. I och med detta tar Länslitteraturen ett nytt steg i utvecklingsarbetet kring litteratur och författarskap i Region Kalmar län. Vi ser att hennes erfarenheter från tidigare uppdrag och hennes brinnande intresse för litteratur blir en värdefull tillgång i det fortsatta arbetet, säger Ola Gustafsson.

Anna Mellergård tillträder sin nya tjänst den 1 september 2019.

– Nu vill jag komma i kontakt med bibliotekarier, författarsällskap, författare och övriga aktörer inom litteraturområdet. Jag vill lyssna, lära och förstå på vilket sätt Länslitteraturen kan kroka arm med dem och hur vi tillsammans kan göra skillnad. Jag är nyfiken på dem alla, vilka de är och vad de vill. Själv har jag såklart massor av både önskemål och idéer, säger Mellergård. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt