Annons:

Socialnämndens familjehemsutredning får skarp kritik

Socialnämnden i Hultsfreds kommun möts av svidande kritik från Justitieombudsmannen efter bristfällig utredning. Foto: Ossian Mathiasson

Socialnämndens familjehemsutredning får skarp kritik

Socialnämnden i Hultsfreds kommun får skarp kritik från Justitieombudsmannen (JO) för en bristfällig utredning. Det blev nämligen fråga om att låta ett par som varit stödfamilj åt en funktionsnedsatt flicka också bli hennes familjehem.

Annons:

Det var i en anmälan till JO som dotterns pappa klagade på socialförvaltningen i Hultsfreds kommun och uppgav att dottern, som hade särskilda behov, beviljades en LSS-insats i form av en stödfamilj 2015. 

Under tiden som insatsen pågick upprättades det ingen individuell plan och i december året därpå familjehemsplacerades flickan hos stödfamiljen. Inför placeringen blev familjehemmets lämplighet inte tillräckligt utredd och trots flera orosanmälningar dröjde det fem långa månader innan familjen bedömdes som olämplig och flickan flyttades bort från den aktuella platsen i juni 2017. 

JO ville efter den inkomna anmälan att socialnämnden skulle besvara frågan om vilken utredning som hade gjorts inför flickans placering i familjehemmet och frågan om det hade upprättats någon individuell plan. 

De svarade att familjehemsutredning på familjehemmet genomfördes 2015 och fick bedömningen att det skulle passa väl för uppdrag som familjehem för ensamkommande flyktingbarn. I december gjordes ett medgivande enligt socialtjänstlagen i samband med att beslut togs att bevilja flickan placering i familjehemmet. Socialnämnden svarade också att det inte har upprättats någon form av individuell plan under perioden som flickan har varit beviljad stödfamilj. 

"Borde ha gjort en ny utredning"

JO riktar skarp kritik mot socialnämnden och är kritisk till att nämnden utgick från en äldre familjehemsutredning vid bedömningen av det aktuella familjehemmets lämplighet. Utredningen får underkänt och JO menar att nämnden förtjänar kritik för att flickan placerades i familjehemmet och att hennes särskilda behov inte tillgodosågs. 

”För att försäkra sig om att flickan fick den omsorg som hon behövde, borde nämnden i stället ha gjort en ny familjehemsutredning”, skriver JO i sitt beslut. 

Enligt JO är socialnämnden skyldiga att erbjuda flickan möjligheten att få en individuell plan och det framgår att hon aldrig fick något sådant erbjudande. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt