Annons:

  • Bristen på personal håller tillbaka tillväxten

    Larry Wijk och Karin Ekebjär

  • Bristen på personal håller tillbaka tillväxten

    Deltagare vid workshopen om svårigheten att få personal till besöksnäringen

Bristen på personal håller tillbaka tillväxten

Det är svårt att få personal till besöksnäringen. För att inspirera varandra möttes i måndags företrädare för besöksnäringen och personer från olika kommuner i Kalmar län, på Grönsö Slott.
- Det är fortfarande högkonjunktur så vi har inte så många att jobba med, säger Larry Wijk, vid Arbetsförmedlingen i Västervik.

Annons:

Det är Region Kalmar län tillsammans med Arbetsförmedlingen som arrangerat en workshop för att besöksnäringen ska kunna få mer personal. Det är framförallt duktiga kockar och restaurangpersonal som det är brist på och som begränsar utvecklingen i besöksnäringen.

- Det håller tillbaka tillväxten i besöksnäringen. Det är en viktig näring framförallt i vissa kommuner i Kalmar län, säger Per Ekman från företaget Tendensor, som var processledare under dagen.

Ett 30 – tal personer från kommuner och företag inom besöksnäringen hade mött upp under måndagen på Gränsö Slott. Meningen är att man ska lära av varandra samt tillsammans bolla idéer för hur besöksnäringen bättre ska hitta och utveckla nya medarbetare.

En av dem som tänkt till med att lyfta och utbilda sina medarbetare är Per Johansson, slottsherre på Gränsö Slott.

-  Jag har gjort en Gränsö akademi, bland annat för att serveringspersonalen ska bli bättre i sina vinkunskaper.

Åtta medarbetare från servisen fick möjlighet att studera vinkunskap i en vecka, där de senare fick avlägga tenta.

- Vi kommer också att låta fler personalgrupper utbilda sig, det finns alltid ett behov av att utveckla personalen, säger han.

Även andra företag är inne på samma tankesätt. Bland annat Guldkant och Västervik Resort AB.

Turismen är stor i Västervik

Besöksnäringen är viktig för Kalmar län. Det är därför som Region Kalmar tillsammans med Arbetsförmedlingen har tagit initiativet till den här sammankomsten.

- Turistföretag är viktiga för att andra företag ska kunna växa i kommunerna samt att det blir mer attraktiva kommuner, säger Kerstin Ekebjär, Länsturismsamordnare vid Region Kalmar län.

Hon vill att med hjälp av besöksnäringen ska Region Kalmar visa att det är en attraktiv del av landet att bo i.

Larry Wijk, vid Arbetsförmedlingen i Västervik, menar att det varit ett skriande behov av arbetskraft inom besöksnäringen under lång tid.

- Vi är inne i en högkonjunktur, vilket gör att vi inte har så mycket personer att jobba med.

Vissa företag håller redan på att försöka värva utländsk arbetskraft, framför allt kockar. Turismen är en stor motor för den lokala ekonomin i dag.

- Man ska komma ihåg att turismen är stor i Västervik idag. Det är bara Öland som har fler besöksnätter än Västervik i regionen, säger Karin Ekebjär.

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt