Annons:

Leon, 11, från Hultsfred får huvudroll i SR:s höstsatsning

Leon Sandelius spelar Skorpan och Malte Myrenberg Gårdinger spelar Jonatan i den nyproducerade dramaserien Bröderna Lejonhjärta. Leon är 11 år och kommer från Hultsfred. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.

Leon, 11, från Hultsfred får huvudroll i SR:s höstsatsning

Bröderna Lejonhjärta blir en stjärnspäckad dramaserie i Sveriges Radio i höst. Elvaårige Leon Sandelius från Hultsfred spelar huvudrollen och står i rampljuset.
– När jag fick beskedet såg jag ett helt nytt äventyr framför mig, säger Leon Sandelius.

Annons:

I höst, med start 27 oktober, kan du sätta igång P4 Sveriges Radio eller appen Sveriges Radio Play under tio raka söndagar vid 10.45 och avnjuta Astrid Lindgrens klassiska berättelse om Bröderna Lejonhjärta. 

Den nyproducerade serien består av tio avssnitt där luyssnarna få följa bröderna Skorpan och Jonatan i deras kamp för frihet i Nangijalas två dalar. 

Då borde ni lyssna lite extra på killen som spelar Skorpan. Det är nämligen Leon Sandelius, en elvaårig kille från Hultsfred som har fått den unika chansen att spela den ena huvudrollen medan Malte Myrenberg Gårdinger spelar Jonatan. 

– Det är väldigt kul och spännande. Bröderna Lejonhjärta är en saga som jag gillar av Astrid Lindgren, säger Leon Sandelius. 

"Vill vara med om någonting"

Det är en väldigt målmedveten elvaåring som tog tag i det på egen hand och sökte rollen utan föräldrarnas, mamma Josefine Landholm och pappa Lars Sandelius, vetskap. 

– Jag har alltid lyssnat på barnkalendern och tyckt att det var spännande. Jag vill också vara med om någonting, skrev till många och frågade hur man kunde göra. Jag kom till Eva (Staaf, regissör) och fick göra ett röstprov, säger Leon Sandelius. 

I konkurrens med 25 andra ungdomar fick Leon Sandelius det positiva samtalet när han satt på en lektion i skolan. 

– Jag hade NTA (Naturvetenskap och teknik för alla), då ringde det i min mobiltelefon. Jag hade inte stängt av ljudet så min lärare frågade vem det var. Det var Eva (Staaf) och jag ringde upp. Jag blev jätteglad när hon sa att jag fick rollen. Jag såg ett helt nytt äventyr framför mig, säger Leon Sandelius. 

Tre säsonger på ALV

Leon pendlade upp till Stockholm flera gånger under våren för att spela in sin röst till Bröderna Lejonhjärta. 

– Första gången åkte jag upp till Stockholm med familjen och bodde på horell. Vi började spela in direkt och de efterföljande gångerna skjutsade min pappa upp till mig Linköping för att jag skulle åka tåg själv fram och tillbaka, säger han. 

Hur vill du summera ditt arbete?

– Det har gått bra, jag är nöjd. Det blev många omtagningar men det bästa är att det blir bra. Jag och Malte hade ett bra samarbete och vi blev som bröder, säger han. 

De tre senaste åren har Leon Sandelius varit barnskådespelare på Astrid Lindgrens Värld. 

– Jag var Emil i Lönneberga 2017 och 2018 och i år har jag spelat Tommy i Pippi Långstrump. Det är kul att lära känna nya människor och träffa alla barnen. Det är världens roligaste jobb. 

Rollistan imponerar

Han berättar att han alltid har älskat att uppträda, sjunga, dansa och spela teater. 

– Jag vill bli skådespelare. När jag var ung gjorde jag upp egna shower och dockteatrar. Jag har varit på ALV varje år i hela mitt liv och någon gång skulle jag komma dit. 

Det är verkligen en stjärnspäckad produktion som Leon har tagit huvudrollen i. I övriga roller hörs bland annat Dragomir Mrsic, Sten Ljunggren, Amanda Ooms och Jonas Malmsjö.

Manuset är skrivet av Alex Haridi, en av författarna bakom den svenska Netflix-serien Störst av allt, och musiken är gjord av Andreas Söderström.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt